top of page

Gradonačelnik uvodi diktaturu u Gradsku upravu; sistem zastrašivanja radnika (VIDEO)

U Gradskoj upravi Grada Banjaluka radnici potpuno bez prava. Ukoliko radnik dobije otkaz nema kome da se žali jer odbornici PDP-a na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem nisu podržali formiranje Komisije za žalbe koja bi se bavila pravima radnika, a što je potvrdio i odbornik PDP-a Dragan Milanović. Gradonačelnik, ipak, s druge strane nije ni upućen u ovakvu komisiju što potvrđuje i video, iako bi on prije svih trebao insistirati na formiranju ovakve komisije.
Komisija za žalbe bi se bavila pitanjima žalbe radnika, ukoliko npr. radnik dobije otkaz ili ukoliko nakon konkursa za upražnjeno radno mjesto radnik smatra da je oštećen, te ne prođe na konkursu. Formiranjem ove komisije, nakon što prvostepeno rješenje o prijemu ili otkazu donese gradonačelnik, radnici bi imali pravo da se žale Komisiji za žalbe u roku od 15 dana. Ipak, pošto gradonačelnik i odbornici PDP-a nisu podržali ovu komisiju nakon što istekne rok od 15 dana za žalbu, rješenje o otkazu postaje pravosnažno i radnik je izgubio svako pravo žalbe na tu odluku i jedino što mu preostaje je da svoja prava potraži pred Okružnim sudom.


Ista procedura čeka i one koji su se prijavili na neki od konkursa u Gradskoj upravi.


Gradonačelnik je obavezan da formira Komisiju za provođenje javnog konkursa, a čija 3 člana bira sam gradonačelnik, a obavezan je u Komisiji imati još dodatno 2 člana komisije iz reda stručnjaka. Samim tim, gradonačelnik u svakom trenutku ima većinu kada je u pitanju odluka ko prolazi na konkursu i samim tim oni koji smatraju da su trebali proći na konkursu na mjesto za koje su se prijavili mogli bi se žaliti Komisiji za žalbe.


Ipak, gradonačelnik i odbornici PDP-a nisu za formiranje Komisije za žalbe, pod izgovorom da je ta komisija ‚‚stranačka". Tako radnici Gradske uprave i oni koji se prijave na konkurs u samom startu ostaju bez ikakve šanse da isti prođu ili da zadrže posao ukoliko gradonačelnik tako kaže, a što je slučaj već zadnje 3 godine.

bottom of page