Gradonačelnik nastavlja sa neznanjem: Gasovod kroz Banjaluku?


Na današnjoj 10. sjednici Skupštine Grada Banjaluka gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković još jednom je pokazao elementarno neznanje kada je u pitanju vođenje Grada. Naime, Stanivuković je najavio promjenu gasovoda odnosno promjenu cijevi za gasovod kroz Banjaluku. Koji gasovod, pitamo se?

Gradonačelnik Stanivuković ne prestaje da iznenađuje neznanjem i u drugoj godini mandata. Pa tako je još jednom pokazao neznanje kada je u pitanju vođenje Grada Banjaluka. Gradonačelnik je danas na sjednici Skupštine Grada najavio projekat kojim će se raditi efikasniji sistem grijanja, ali kroz gasovodne cijevi koje u Banjaluci ne postoje.


Podsjetimo, još 2019. godine rekonstrukcije toplovodne mreže i cijevi pokrenuo je Igor Radojičić. Projekat rekonstrukcije toplovodne mreže počeo je kada je dronom snimljeno stanje vrelovodne mreže u Banjaluci. Danska kompanija „Drone Systems” ApS, koja je od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u saradnji sa Gradom i Eko toplanama bila je angažovana na poslovima snimanja distributivne mreže.


Cilj Igora Radojičića tada je bio da se toplifikaciona mreža Banjaluke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje. Kako bi isporuka toplotne energije bila redovnija i kvalitetnija tadašnja Gradska uprava predvidjela je kroz budžet sredstva za modernizaciju toplovodne mreže, uključujući modernizaciju podstanica, pumpi i ostalog.


Danas drugačija slika, sadašnji gradonačelnik Stanivuković ne zna ni kakve cijevi prolaze kroz Banjaluku niti koji sistem treba da rekonstruiše.


Podsjetimo, u novembru prošle godine Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, u medijima je iznijela informaciju kako su započeli razgovore sa EBRD-om o jednom aranžmanu koji bi omogućio da naredne godine uđu u rekonstrukciju toplovodne mreže što bi na kraju za rezultat imalo manje kvarova i na taj način bi obezbijedili kvalitetno grijanje za sve sugrađane. Danas gradonačelnik tek najavljuje pregovore.


Ostaje pitanje da li je gradonačelnik uopšte upućen u bilo kakva dešavanja i projekte u Banjaluci jer očigledno ne zna kakve cijevi kroz Banjaluku prolaze.