Gradonačelnik Banjaluke uplanio nabavku skutera za vodu od 65.000 KM


Šezdesetpet hiljada maraka. Toliko je gradonačelnik Banjaluke uplanio za džet ski za potrebe civilne zaštite. Iako civilna raspolaže sa pet namjenskih čamaca za spasavanje na vodi i sa pratećom opremom za vatrogasce, Drašku Stanivukoviću, čini se nije problem da iz budžeta izdvoji desetine hiljada maraka za još jednu investiciju koja služi istoj svrsi. Ipak, to ne priznaje. Kaže da od nabavke nema ništa i da on to nije potpisao. Lopticu prebacuje na prethodnu administraciju, a koja nema ništa sa planom javnih nabavki za ovu godinu."Moguće da u jednom procesu rada plan javnih nabavki se prepisuje, ali sav plan javnih nabavki nije ono što se može i treba sprovesti. Ja sam rekao niti ću potpisati, niti ćemo nabaviti", kaže Draško Stanivuković.


A jeste. I to u aprilu mjesecu nakon usvajanja budžeta kako nalaže i Zakon o javnim nabavkama.


Dok gradonačelnik optužuje bivšu administraciju da je uplanila nabavku spornog džet skija, to u dokumentu "plan nabavki za 2020. godinu" u koji smo imali uvid, nigdje ne piše. Iz skupštinske većine poručuju da bi se ta sredstva mogla usmjeriti na neke druge investicije, s obzirom da je civilna zaštita opremljena najsavremenijom opremom u koju se godinama ulaže.


"U ovom momentu mislim da zaista nije potrebno da se nabavlja jedan takav džet ski za grad Banjaluku kada znamo da je u proteklim godinama u civilnu zaštitu zaista grad uložio dosta sredstava i da civilna zaštita raspolaže i sa velikim brojem čamaca za spasavanje na vodi koji su obučeni da koriste iste. Ovo vidim možda kao jedan hir gradonačelnika. Mislim da bi u ovom momentu bolje bilo ta sredstva preusmjeriti na mozaik prijateljstva ili na određene sportske kolektive", rekao je Dragoslav Topić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.


Smatraju to i u banjalučkom ronilačkom klubu Delfin. Podržavaju ulaganje u novu opremu, ali kažu da prioriteti treba da se znaju. Broje 40 članova i imaju određene obaveze prema gradu što se tiče učestvovanja u spasavanju na vodi. Pored toga što im je ukinuta novčana pomoć oduzet im je čamac koji su dobili na korištenje od prethodne administracije.


"Govorim o tome da mi nemamo sada nikakva novčana sredstva, nikakvu pomoć. Lična spasilačka oprema, kompleti prve pomoći, prve pomoći kiseonikom, defibrilatori, servisiranje i održavanje opreme takođe su po mom mišljenju mnogo bitniji od nabavke ski džeta. Što je najsmiješnije od svega mi smo licencirani da to koristimo i onda moramo posuđivati kad radimo neku operativnu aktivnost", kazao je Igor Gajić, predsjednik Ronilačkog kluba "Delfin" Banjaluka.


Plan da nabavi skuter vrijedan 65 hiljada maraka, ne uklapa se u gradonačelnikovu priču o uštedama. A opravdanja su sve manje ozbiljna.