top of page

GRADI, PA RUŠI Radovi na Bulevaru nisu jedini projekat u Banjaluci rađen bez građevinske dozvole

Kada će i da li će biti završena kružna raskrsnica na Bulevaru tek sada ne znamo. Naime, radove na ovom gradilištu zaustavila je inspekcija zbog toga što Grad nije obezbijedio građevinsku dozvolu.Republički urbanističko-građevinski inspektor je Rješenjem od 18. oktobra zabranio investitoru, Gradu Banjaluka, svako dalje izvođenje radova na izgradnji saobraćajnice u zoni ulica Bulevar Cara Dušana, Кralja Petra Prvog Кarađorđevića, Zdravka Čelara i Teodora Кolokotronisa.


Investitor je ovu gradnju pravdao time da se izvedeni radovi mogu definisati kao sanacija, odnosno rehabilitacija postojećih saobraćajnih površina, u svrhu izmjene režima koncepta odvijanja saobraćaja, za koje, prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, nije potrebno pribaviti građevinsku dozvolu, niti lokacijske uslove.Šta kaže Zakon?


U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju radovima, sanacijom se smatra izvođenje građevinskih i drugih radova na oštećenom objektu (ako je oštećenje nastalo kao posljedica starosti objekta ili kao posljedica prirodnih i ljudskim djelovanjem izazvanih nepogoda i katastrofa) kojima se objekat dovodi u stanje prije oštećenja, što konkretno ovdje nije slučaj.


Uvidom na licu mjesta utvrđeno je da izvedeni radovi predstavljaju rekonstrukciju i dogradnju predmetnih saobraćajnica, a da investitor prije početka građevinskih radova nije pribavio građevinsku dozvolu.


Bez građevinske dozvole, mimo Regulacionog plana, gradilo se i ranije. Svjež primjer je od prije nekoliko dana, a u pitanju je parking kod Tržnice koju je Grad počeo graditi mimo Regulacionog plana.Naime, sporni radovi odvijaju se na postojećoj zelenoj površini, čiji je obuhvat tretiran u dva Regulaciona plana, i to “Saobraćajno čvorište kod Kastela” i Regulacioni plan dijela centralnog područja Banjaluke. U oba Regulaciona plana ovaj dio Banjaluke je planiran na isti način – kao zelena površina, sa pješačkim stazama i drvoredom.


Krajem prošle godine isti slučaj je bio i sa teniskim kompleksom u parku “Mladen Stojanović”.


Izrugivanje propisima


Advokat Aleksandar Jokić za Srpskainfo je istakao da se na ovaj način skraćuju procedure koje su propisane za izvođenje takvih radova, gdje se složeniji radovi predstavljaju kao puka modernizacija.


– Da li je to u svrhu postizanja političkih poena ili u svrhu pogodovanja nekome od izvođača ili od investitora, u to ne mogu ulaziti, ali se svjesno izbjegavaju složene procedure poput pribavljanja građevinskih dozvola. U slučaju modernizacije to nije potrebno. Ako malo modernizujete neku saobraćajnicu, ne treba vam građevinska dozvola, ali ako gradite novu saobraćajnicu i od nečega što je bio parking pravite ulicu, tu vam definitivno treba građevinska dozvola i organ lokalne uprave bi morao da ispoštuje tu proceduru – istakao je Jokić.


On tvrdi da je nemoguće reći da je gradnja raskrsnice na Bulevaru sanacija, jer je promijenjena namjena dijela površine.


– Imali smo nešto što je bio zatvoreni parking kod Ferhadije, koji je sada prenamijenjen u dio kružne raskrsnice. Dakle, uopšte ne možemo govoriti o sanaciji ili modernizaciji. Ako hoćemo da se na takav način izrugujemo propisima, onda možemo kupiti trošnu kućicu, srušiti je, napraviti četvorospratnu zgradu i reći “Evo, sada smo sanirali kućicu”. To je u tom rangu – istakao je on.


“Nezakonito stavili traku”


Na zabranu dalje gradnje reagovali su i gradonačelnik Banjaluke i gradski menadžer, koji su govorili da za ovo ne treba građevinska dozvola i da je zabrana od strane Inspektorata Republike Srpske nezakonita.


– Кoja pakost i želja da Banjaluka ne ide naprijed! Nezakonito staviti traku u želji da se gradske investicije uspore ili u potpunosti zaustave govore o krajnjim namjerama SNSD u Banjaluci i njihovog doktora. Кome prijaju gužve u gradu? Кome odgovaraju zaustavljene investicije? Banjalučani će zasigurno upamtiti ove podmukle poteze doktora i banjalučkog SNSD – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.


Istovremeno, Kresojević se pita kakav motiv može da ima neko, te kako neko može da osporava bilo šta što se radi i gradi u Banjaluci.


– Kakav motiv može imati neko da ospori svaki korak ka napretku u ovom gradu, te da ovom rehabilitacijom zaustavi i zamjenu vrelovoda na Bulevaru cara Dušana sada kada je toplo vrijeme, da upravo sada otklonimo probleme koji su uočeni ranije. To znači da već sljedeće sedmice, kada budu niže temperature, neće biti mogućnosti za kvalitetno grijanje jer je neko imao politički motiv da se zaustavi rehabilitacija i radovi kod „Ekvatora“. Moram da kažem da rehabilitacija, u skladu sa Zakonom o javnim putevima Republike Srpske iz 2013. godine, nikada nije zahtijevala građevinsku dozvolu. Kada je vršena, na primjer, rehabilitacija puta prema Čokorskim poljima, radovi su bili takođe obimni, ali tada nije tražena građevinska dozvola, niti su radovi zaustavljani – rekao je gradski menadžer Bojan Kresojević.


Podsjećamo, prije 10 dana je Republička uprava za inspekcijske poslove naredila Gradu da obustavi izgradnju jer nije po zakonu. Kako je ranije rekao Stanivuković, dopis za njeno rušenje stigao je u petak, 20. oktobra, u kojem stoji da je grad kao investitor dužan da ovu raskrsnicu dovedu u prvobitno stanje.


Izvor: Srpskainfo

bottom of page