top of page

Gradiščanin Miodrag Živanović do sada krv darovao 122 puta: Osjećaj kada nekome pomognem nema cijenu

Humanost i solidarnost teče venama Gradiščanina Miodraga Živanovića koji krv daje svaka tri mjeseca i tako punih 30 godina, a do sada u njegovoj knjižici za iskazanu humanost stoje 122 pečata, kao dokaz darivanja najdragocjenijih kapi tečnosti.Živanović naglašava za “Glas” da ga čini srećnim što je u prilici da redovno daruje krv, ali i da na taj način s jednom dozom spasi najmanje tri života. Ovaj 48-godišnjak, po profesiji fotograf, planira da daruje krv sve do penzije. Naglašava da osjećaj kada nekome pomogne nema cijenu. Uz to, bitna je činjenica što krv često dopre i do čovjeka koga i ne poznaje.


– S darivanjem krvi počeo sam čim sam postao punoljetan, ratne 1992. godine i do sada sam darivao 122 puta. Tehnički nisam ni mogao dati više puta jer darujem tačno u dan i tako tri decenije. U Zavodu za transfuziju kažu da po meni mogu navijati sat, jer znaju tačno da je prošlo 90 dana – rekao je Živanović. Do sada je darivao oko 50 litara krvi, što je impozantna brojka.


Humanost nosi iz kuće, jer kako i sam kaže, to ga čini srećnim i bogatijim.


– Nama je davalaštvo porodično. Krv je darivao i moj pokojni otac, ali i brat. Otac je darivao krv 28 puta, brat do sada pedesetak puta. Jednostavno, osjećamo potrebu da na ovaj način pomognemo ljudima, bez obzira da li ih poznajemo ili ne – rekao je Živanović.


Da je samo jedan život spasio na ovaj način, dodaje, to je velika stvar i znak da je na dobrom putu te da ne želi stati.


– Dok god budem mogao darivati krv to ću i činiti, a samo da sam jedan život spasio mislim da bi to bio poseban osjećaj, a ne toliko doza. Iz tog razloga sebe smatram bogatim čovjekom. Jer kada si u prilici da pomogneš nekome to je poseban osjećaj – rekao je Živanović.


Nikad nije imao zdravstvenih problema, a darivao je većinom krv u Gradišci te u Banjaluci, posebno u ratnim godinama za vojnike.


Uz to raduje ga da u rodnoj Gradišci ima mnogo mladih ljudi koji daruju krv. Takođe, darivao je i u vremenu pandemije korona virusa koja je odnijela mnogo života.


– Nisam imao koronu, ali sam se vakcinisao sa četiri doze kako bih mogao darivati redovno, a baš tada su zalihe bile na minimumu, jer svi znamo šta se sve dešavalo i kolike su bile potrebe – rekao je Živanović.


Ovakvi primjeri trebalo bi da podstaknu zdrave osobe, u prvom redu, mlade ljude da redovno daruju krv, a ovaj Lijevčanin vjerovatno je po konstantnosti rekorder i van okvira naše zemlje.


Zahvalnice


Miograd Živanović u svom darivanju vidi i simboliku, jer daruje krv koliko postoji i Republike Srpska. Za svoju solidarnost nagrađivan je više puta.


– Gradska uprava Gradiška za Dan grada dodijelila mi je zahvalnicu za humanost, odnosno za 120 darivanja krvi – rekao je Živanović, dodajući kako je projekcija da će do penzije, ako ga posluži zdravlje, stići do brojke od 200 darovanih doza.

bottom of page