top of page

Grad u kolapsu zbog nestručne Gradske uprave; Nestručno odjeljenje za saobraćaj i puteve


Nestručnost zaposlenih u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Grada Banja Luka koštala je građane po ko zna koji put. Sve veće gužve koje su postale sinonim za grad na Vrbasu dovele su do dugih čekanja u nepreglednim kolonama pri čemu vozači svakodnevno gube svoj novac, ali i vrijeme.Jedan od glavnih uzročnika kolapsa u gradu jeste režim semafora u gradu. Novim režimom semafora na zapadnom tranzitu svakim danom se stvaraju duge kolone u kojima se vozači zadržavaju dugo vremena.


Analiza režima rada semafora koji regulišu raskrsnicu radila se tako što su se angažovali volonteri koji su fizički brojali protok odnosno broj vozila, koja iz svih pravaca saobraćaju kroz raskrsnicu kako bi se odredilo tačno koliko će koji semafor vremenski zadržavati ili propuštati vozila kroz raskrsnicu.


Danas, kada je svaka raskrsnica pokrivena video nadzorom te zbog pomenutih nisu potrebni volonteri te je brže i lakše pratiti i kontrolisati protok vozila kroz raskrsnicu, a posebno u vrijeme saobraćajnih gužvi ( 7.00 - 9.00 časova i 15.00 -7.00 časova) „stručna“ Gradska uprava nije u stanju uspostaviti režim raskrsnica kako bi se olakšalo vozačima i rasteretio saobraćaj u Banjaluci.


Još jedan od uzročnika kolapsa u gradu jeste i nekontrolisana gradnja u pojedinim naseljima u mandatu Draška Stanivukovića, a gdje je svakoj stambenoj zgradi spratnost povećana za duplo, a profil saobraćajnica je ostao isti, što se negativno odrazilo na saobraćaj i uticalo na stvaranje kolapsa i dugih zastoja u kolonama.


Pri projektovanju višespratnica u Banjaluci morala se obratiti pažnja profilu saobraćajnica i samom režimu saobraćaja u gradu, a što se nije desilo već su bili važni investitori koji će ostvariti vrtoglavu dobit prodajom stanova u pomenutim zgradama.


Dok građani Banjaluke uredno izmiruju svoje obaveze prema gradu i državi, plaćajući i obaveze registracije vozila satima čekaju u kolonama gubeći dragocjeno vrijeme i novac i sve to kao posljedica nestručnog i nemarnog rada zaposlenih u Gradskoj upravi na čelu sa Draškom Stanivukovićem.


bottom of page