top of page

Dok se čeka odgovor na žalbu: Grad SAM SEBI retroaktivno izdao građevinsku dozvolu za radove

Grad Banjaluka je sam sebi kao investitoru prije dva dana izdao retroaktivno građevinsku dozvolu za radove na kružnoj raskrsnici kod "Ekvatora", saznaje Srpskainfo.

Iako je iz Grada juče rečeno da se radovi nastavljaju, u pitanju je samo dozvola za odgodu od strane Inspektorata RS do završetka drugostepenog postupka.


Mjere koje su izrečene od strane Inspektorata od 18. oktobra, kojim je zabranjeno dalje izvođenje radova i naloženo uklanjanje, i dalje su na snazi, jer još nije okončan drugostepeni postupak po žalbi Grada Banjaluka.


– To što je Grad 6. novembra sam sebi izdao retroaktivno građevinsku dozvolu, ne mijenja okolnosti i činjenice utvrđene inspekcijskom kontrolom, a koje se odnose na nelegalno građenje bez prethodno pribavljene građevinske dozvole. Ovim putem podsjećamo investitora da je na Rješenje republičke urbanističko-građevinske inspekcije, po njihovoj odluci, izjavljena Žalba nadležnom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i da je drugostepeni postupak u toku – istakli su iz Inspektorata RS za Srpskainfo.


Podnijeta žalba


Takođe, podsjećaju investitora, u ovom slučaju Grad Banjaluku, da je sa podnošenjem žalbe, ovom organu podnio i Zahtjev za odgodu izvršenja rješenja do okončanja drugostepenog postupka po Žalbi.


-Odlučujući po Zahtjevu za odgodu izvršenja, ovaj organ je cijeneći objektivne okolnosti, a naročito u cilju normalizovanja javnog saobraćaja, dozvolio odlaganje izvršenja Rješenja do donošenja odluke drugostepenog organa po žalbi. Dozvoljavanjem odložnog dejstva žalbe investitor se ne oslobađa izvršenja naložene obaveze, već se njeno izvršenje samo prolongira do donošenja odluke po žalbi, kojom će biti odlučeno o rješenju i mjerama naloženim od strane ovog organa. Upravo u cilju tačnog i objektivnog informisanja javnosti, želimo ukazati da se u inspekcijskim postupcima moraju uobziriti odredbe svih relevantnih propisa koji uređuju određenu oblast. Selektivna primjena zakona i pozivanje samo na pojedinačne članove propisa, uz ignorisanje zakona kao cjeline, a u cilju javne interpretacije određenih okolnosti po vlastitom viđenju i potrebama, nije način rada ovog organa – rekli su za Srpskainfo iz Inspektorata RS.


Dalji tok inspekcijskog postupka, kažu oni, zavisiće od odluke drugostepenog organa, koji će u okviru svog postupka cijeniti sve relevantne okolnosti i činjenice, koje su značajne za donošenje drugostepene odluke.


Drugostepeni postupak


U ovom trenutku, dodaju, nije moguće prejudicirati ishod drugostepenog postupka.


-Inspektorat Republike Srpske je i do sada u svakom pojedinačnom slučaju kada su za to postojale objektivne okolnosti, dozvolio subjektima kontrole odgodu izvršenja rješenja do okončanja drugostepenog postupka. U tom smislu, ni Grad Banjaluka kao investitor u konkretnom slučaju nije izuzetak – istakli su oni.


Podsjećamo, juče je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković najavio nastavak radova, a jutros su oni i nastavljeni kada je skinuta crvena traka. Kako je tada rekao, nabavili su pravosnažnu građevinsku dozvolu za radove kod “Ekvatora”.

bottom of page