Grad ima idejno rješenje, Zavod upozorava na preskočene korake

Nikad završeni hotel “Palas”, pomjera se sa mrtve tačke, ako je suditi po informacijama iz Gradske uprave Banjaluka. Međutim navodi iz Gradske uprave se ne podudaraju sa navodima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.Prvo je Banjaluku posjetio arhitekta svjetskog glasa, onda je predstavljeno i prvo idejno rješenje. Brzo je uslijedio “hladan tuš” iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS gdje su rekli da o novom mogućem izgledu hotela nisu bili konsultovani, a trebali su.


Početkom septembra u grad je stigao svjetski poznati arhitekta Hani Rašid, koji je tada rekao da vjeruje da može napraviti “nešto divno, da svijetu može pokazati ljepote Banjaluke”. Zatim je prošlog utorka gradonačelnik Draško Stanivuković objavio kako “prvo idejno rješenje hotela ‘Palas’ postaje realnost nakon nekoliko decenija”, a objavljeno je i kako bi “Palas” mogao da izgleda.


Iznenađeni


Ekspresno su se oglasili iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS. Rekli su da ne postoji usaglašeno idejno rješenje, koje posjeduje propisana stručna mišljenja i saglasnosti.


Napomenuli su da je u oktobru održan sastanak kojem su prisustvovali zastupnik investitora, predstavnici projektantske kuće kojoj je povjerena izrada projektne dokumentacije i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz Republike Srpske i dogovoren način realizacije svih aktivnosti, u skladu sa važećim propisima i procedurama. Niko od njih nije znao za potez Gradske uprave.


– Apelujemo na Gradsku upravu da ishitrenim akcijama i istupima ne izlazi iz okvira legalnih procedura u postupku pribavljanja uslova i mjera, te saglasnosti na projektnu dokumentaciju, i da ne dovodi u pitanje prethodno usaglašene stavove uključenih institucija i investitora. Svi želimo da se situacija oko tog objekta konačno riješi na najbolji način, ali to nije moguće bez dobijanja propisanih saglasnosti nadležnih institucija, utemeljenih na stručnim stavovima i procjenama – objasnili su u Zavodu.


Jasna Milešević, v.d. direktora Zavoda, kaže za Srpskainfo da se radi o veoma komplikovanom projektu, te da nije čudno zašto stoji tolike godine.


– Onakva istupanja, bez konsultacija sa ostalim uključenim stranama u samom procesu, mogu da dovedu do problema samog investitora. To je nacionalni spomenik, a Gospodska ulica je proglašena kao ambijentalna cjelina i nalazi se na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH. Dok stoji na privremenoj listi mjere zaštite propisuje nadležni Zavod, u ovom slučaju mi – poručila je ona.


Postupak


Ističe da je na sastanku koji je organizovan u oktobru dogovoreno da se radi sinhronizovano, zajedno, korak po korak, kako bi se izbjegli evetualni problemi. Naprimjer, Komisija u Sarajevu naprasno može da odlučiti da donese mjere zaštite, pa na Trgu neće smjeti da bude posađeno ni drvo. Mileševićeva ističe da ih gradonačelnik nije obavijestio koliko spratova je planirano na hotelu “Palas”, kako bi se znalo da li se uklapa u regulacioni plan ili se on mora mijenjati. Do sada su urađeni urbanističko-tehnički uslovi u skladu sa važećim regulacionim planom.


– Idejno rješenje prvo je trebalo predstaviti projektantskoj kući, oni pošalju nama i da se traže smjernice za izradu. Arhitekta može da ima viziju, ali on prije toga mora da konsultuje Zavod, da ne narušavamo nacionalni spomenik “Palas”. Ni u kom slučaju od strane Gospodske ulice ne smijemo da zaklanjamo vizure Ferhadije i Kastela. Sve to moramo da riješimo – napominje ona.


Kada je objavljeno da postoji prvo idejno rješenje to ih je, kaže, iznenadilo.


– Ima vremena kada će se izaći u medije i predstaviti projekat; to je kad prođu sve zakonske procedure. Tek su došli urbanističko-tehnički uslovi. Projektantska kuća treba da nam se obrati za smjernice koje dalje šalju projektantu, projektant radi idejno rešenje ili odmah projektnu dokumentaciju, šalju nama na saglasnost… Tu su svi koraci preskočeni – ističe ona.