Grad Banjaluka višestruko preplatio računarsku opremu za potrebe vakcinacije

Iako je nova gradska administracija u Banjaluci prije izbora obećavala da će javno prikazivati svaki račun veći od 500 KM, to do sada nije urađeno. Jedan od razloga bi se mogao tražiti i u činjenici da su upravo javne nabavke glavni instrument putem kojeg se izvlači novac iz kasa institucija.

Tako je u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci (Nabavka računarske i druge opreme za potrebe masovne vakcinacije stanovništva), potpisanom 8.4.2021. godine, firmi ALF-OM za opremu plaćeno višestruko više od tržišne, realne cijene. Ukupna vrijednost nabavke iznosila je 126.766 KM.


Gradska uprava najvećeg grada Srpske je od preduzeća ALF-OM, između ostalog, nabavila štampače brzine štampanja 34 ppm i brzine procesora 350 Mhz za 715 KM po komadu (BEZ PDV-a), odnosno, ako računamo i PDV, oko 850 KM po komadu. Nabavljeno je 25 ovih štampača ukupne vrijednosti blizu 18 000 KM bez PDV-a.

Jednostavnom pretragom na internetu, Infoveza se uvjerila kako je realna nabavna vrijednost navedenih štampača 235 KM po štampaču, a na fotografiji se vidi prijemnica po kojoj je jedna od firmi koja se bavi prodajom računarske opreme, od kćerke firme ALF-OM „Digiteh“ kupila identičan štampač marke „Brother“ kao i Gradska uprava.


Jasno je da se prilikom nabavke navedenih štampača mogao dobiti i popust na količinu, ali umjesto popusta, cijena je skoro četiri puta naduvana.


Nešto slično je urađeno i sa laptopima, gdje su se iz gradske uprave „isprsili“ i i kupili 20 laptopa, plativši ih 2 500 KM po komadu sa PDV-om. Iz nabavke je precizirano da se traži laptop koji ima Ryzen 5 procesor 3500U, veličine 15.6’’, RAM-a 8 GB i memorije 512 GB, sa instaliranim Windows 10 OS i garancijom od godinu dana.


Pored tih računara, tu su bili i novi laptopi, marke Acer, sa performansama navedenim u nabavci. Ipak, nije ih bilo 20, nego svega 14, pa se postavlja pitanje gdje je ostalih šest laptopa završilo?


Međutim, to nije sve. Nabavna maloprodajna cijena jednog navedenog Acerovog laptopa iznosi svega 1099 KM sa PDV-om, što će reći dva i po puta jeftinije od iznosa koje je platila Gradska uprava.


Izvor: blportal