Građani uskraćeni za informacije od javnog interesa: Iz čijeg džepa se finansiraju žurke političara

Osim što građani najvećeg grada Srpske ispaštaju zbog prepucavanja dvije suprotstavljene političke struje, njima se ne podnose izvještaji od opšteg značaja za javnost.

Ne govori se o iznosima s kojim se finansiraju putovanja, sastanci, koktel zabave funkcionera, na kojima vidimo samo ozarena lica političara kako se smješkaju u kameru, a koji, kako tvrde, sve to rade za dobrobit naroda.


Dogovaraju saradnju iz raznih oblasti – od ekonomije, privrede, kulture, turizma, pa sve do sporta, ali konkretne podatke koje su od javnog interesa ne objelodanjuju.


Na pitanje ko finansira ova neformalna druženja, da li novac ide iz gradske kase ili njihovog ličnog džepa, još uvijek nismo dobili odgovor.


Jedan od ovakih primjera je nedavno održan svečani koktel „Veče Budve u Beogradu“, koji je okupio predstavnike gradova iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, predstavnike republičkih institucija zemalja regiona, brojne privrednike, predstavnike turističkih organizacija i privredih komora.


Na ovom svečanom koktelu pod sloganom „Budva – Ljubav koja traje“ bila je i savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja Valentina Aničić.


Ona je ovom prilikom razgovarala s predsjednikom Opštine Budva Markom Carevićem o, kako su rekli, jačanju saradnje, razmjeni informacija, promociji ljepote Budve, „neraskidivom bratskom odnosu sa Crnogorskim primorjem“.


Kakve će Banjalučani imati pogodnosti od ovih sastanaka, da li će smještaj biti povoljniji, da li će turistička ponuda biti bogatija, da li će djeca imati neke benefite, da li će cijene hrane i pića u restoranima biti niže, to ne znamo.


Savjetnica gradonačelnika je istakla da je tokom protekle godine intenzivirana saradnja s Opštinom Budva, koja će biti ozvaničena i potpisivanjem sporazuma o saradnji.


Na pitanje kada će taj sporazum biti potpisan i šta će on konkretno značiti za građane, takođe nismo dobili odgovor.


Iz svega ovoga saznali smo da je riječ o ljubavi dva grada koja traje, o prijateljskim i bratskim odnosima, o nekim budućim saradnjama, o ljepoti Budve koju mnogi Banjalučani neće ni vidjeti, ali na odgovor šta je konkretno dogovoreno ostaje da pričekamo.


Izvor: Srpskainfo