top of page

Građani protiv ideja Draška Stanivukovića – Pobuna na raspravi o Regulacionom planu Banjaluka-Centar

U Gradskoj upravi u organizaciji Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka juče je održana javna prezentacija izmjene Nacrta regulacionog plana za dio centralnog područja. Gradonačelnik se nije pojavio na javnoj prezentaciji, što je dodatno razljutilo Banjalučane koji su raspravi prisustvovali. Žalbe su upućene i na neprimjerno ponašanje načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.Ovih dana stručna javnost, a i mnogi građani na društvenim mrežama negativno su reagovali na predložena rješenja. Zbog toga su se okupili na jučerašnjoj prezentaciji i jasno rekli svoj stav zbog spornih rješenja. Prepuna sala na javnoj prezentaciji osudila je nedolazak gradonačelnika Draška Stanivukovića.


“Smatramo da je gradonačelnik morao i trebao da se pojavi na javnoj prezentaciji”, rekli su građani.


Nedavno je grupa profesora sa Arhitektonskom-građevinsko-geodetskog fakulteta uputila otvoreno pismo javnosti, gdje upozoravaju da je najveći problem nacrta prostor Trga kod Hrama Hrista Spasitelja, kao i predviđena mogućnost da se izgrade stambeni objekti sa 12 spratova u tzv. „rupi“ u centru grada. Oglasili su se i nezadovoljni građani Banjaluke.


“Iz GU Banjaluka govore da je: „Ova prezentacija je USLUGA JAVNOSTI koju činimo i naša DOBRA VOLJA”. Moramo da napomenemo da javna prezentacija nije USLUGA JAVNOSTI I DOBRA VOLJA, već ZAKONSKA OBAVEZA!


Građani i građanke su nezadovoljni_e nezadovoljni, struka je rekla citiramo da je regulacioni plan "katastrofa". Jedan arhitekta je rekao "Da će djeca da nam se stide ukoliko se usvoji ovaj regulacioni plan". Većina arhitekata se usaglasila da se urbanistički plan u Banjaluci odvija u najužem centru grada po principu "da su što bliže robnoj kući Boska".


Struka je došla do zaključka da investitori ne želi da grade u udaljenijim banjalučkim naseljima. Pojedini spomenici kulture su već narušeni izgradnjom objekata koji se ne uklapaju u prijašnji izgled Banjaluke kao "grada zelenila". Struka je takođe iznijela mišljenje da niko od investitora ne vodi računa o trusnosti zemljišta. Sugrađani_ke i struka su se usaglasili da je potrebno napraviti novi javni uvid i da se građani_ke obavijeste na vrijeme o tome.


Nije se poštovala kultura dijaloga od strane Vuka Višekrune načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i predstavnika SPC-a koji je konstantno vrijeđao struku. Bitno je napomenuti da načelnik ne zna datume kada su donesena građevinska rješenja i dozvole za pojedine građevinske objekte koja su u fazi gradnje.


Takođe Vuk Višekruna je razgovaro neprimjereno sa sugrađanima čak i na raspravi kada građani i građanke iznose svoje stavove gleda u telefon i ignoriše sagovornike_ce. Što smatramo krajnje nepristojno od strane načelnika koji za ovu funkciju prima platu upravo od građana i građanki.


Takođe smatramo da je gradonačelnik morao i trebao da se pojavi na javnoj prezentaciji”, napisali su nezadovoljni građani iz Udruženja “Oštra nula”.bottom of page