top of page

Građani opet na udaru Gradske uprave; "Ko će izmiriti naše gubitke? Kako da preživimo?"

Počela je izgradnja kružne raskrsnice između „Ekvatora“ i tvrđave Kastel. Gradonačelnik Draško Stanivuković se uredno na svojim društvenim mrežama pohvalio banjalučkoj javnosti, ali niko od nadležnih odjeljenja kao ni prvi čovjek Grada ove novitete nije najavio privrednim subjektima, a na čije poslovanje će i te kako uticati gore navedeni radovi.Kako vlasnici nekoliko radnji u Ulici Zdravka Čelara 14. (Kosi parking Kastela) kažu, niko od nadležnih u Gradskoj upravi im nije najavio početak radova, niti pronašao privremeno rješenje dok se isti ne završe, kako im poslovanje ne bi trpilo s obzirom da im je dnevni pazar ozbiljno umanjen.


“Juče kad smo stigli na posao vidjeli smo da je zatvoren parking, da odnose aparat na kome se plaća parking, dovezli su kamione, bagere i svu ostalu opremu. Da se razumijemo ja nisam neko ko je željan da opstruiše bilo kakve radove, ali nama svima koji radimo tu niko nije javio da trebaju da počnu bilo kakvi radovi. Kad smo stigli ujutro, niko nema pojma o čemu se tu radi. Da ne napominjem da je gradonačelnik ili neko ko je zadužen za to kad je vidio da tu imaju male radnje da su trebali bar da nas obavijeste da će biti tu radovi”, kazala je za naš portal vlasnica jedne od radnji u Ulici Zdravka Čelara 14.


Kako ona navodi, radovi su krenuli, crvena traka je prevučena ispred njihovih radnji te su ih zbog toga građani počeli zaobilaziti misleći da ne rade.


“Da li vama ovo liči kao radnja koja radi? Ja bih prva samo prošla, jer vidim traku ispred. To je direktna šteta za nas jer su nam umanjili pazar za 80%, a mi smo tu pod kirijom i samo me zanima od čega ćemo da platimo i plate i doprinose, i poreze i kiriju, i režije kad nam je pazar juče za cijeli dan bio 25KM”, žali se ona.


U pomenutoj ulici nalazi se veliki broj radnji, a čiji vlasnici će pretrpiti ozbiljne gubitke ukoliko im pomenute nadležni u Gradskoj upravi ne refundiraju ili ne pronađu drugo alternativno rješenje kako im posao, ali i sam opstanak ne bi trpili.


“Ovdje ima ljudi koji prodaju robu, odjeću, frizerski salon, servis za mobilne uređaje. Ne znam samo kako ćemo da izdržimo 2 mjeseca sa 20% pazara. Ja ne znam da li postoji neko ko će da refundira naše štete. Meni nije problem, ja imam mjesečne izvještaje od prije nekoliko godina da se vidi kakvi su pazari bili, a kakav će biti ovaj mjesec. Mi smo digli kredit da bi to otvorili i nismo ga do kraja još ni otplatili, a kako mi se čini ni nećemo jer nećemo imati od čega ako mi vjerujete jer mi živimo od te radnje”, kazala je vidno uznemirena vlasnica jedne od radnji.


Kako je ona kazala, nakon što su uvidjeli da su radovi započeli bez da im neko unaprijed najavi, kontaktirali su Gradsku upravu.


“Da, zvali smo. Kada smo ih pozvali, prespojili su nas na Odjeljenje za prostorno uređenje i tu se niko nije javio”, rekla nam je vlasnica.


I dok se prvi čovjek Grada hvali otvaranjem parkova, privredni subjekti strahuju za opstanak jer kako kažu u današnje vrijeme svaka marka je važna, rate za kredite uredno stižu, a pomenute neće biti u stanju platiti s obzirom da trenutnim pazarom ne mogu pokriti osnovne životne potrebe.


bottom of page