GRAĐANI OGORČENI: Banjalučka groblja zapuštena i nepristupačna

Banjalučka groblja su u posljednje vrijeme, sudeći prema reakcijama čitalaca portala Banjaluka.net zapuštena i nepristupačna.


Kako tvrde brojni građani Banjaluke uprkos apelima situacija se ne mijenja.

„Groblje se ne održava već mjesecima iako uredno plaćamo naknade. Ne očekujem da čiste spomenik, ali da očiste put do spomenika mislim da je njihova obaveza, jer u suprotnom stvarno ne znam koje su to usluge koje nam oni naplaćuju“, kazala je čitateljka portala Banjaluka.net.

Građani se posebno žale zbog nepokošene trave koja onemogućava prilaz do grobnih mjesta.

„Pitam se zašto plaćamo održavanje groblja. Trava nije pokošena, smeće je prisutno na sve strane“, navodi još jedna čiteljka.

Iz „Gradskog groblja“ Banjaluka navode da se radove održavanja izvode prema operativnim planovima održavanja za tekuću godinu, u skladu sa raspoloživim kadrovskim i materijalnim sredstvima prilagođavajući se uslovima epidemiološke situacije.

Pod održavanjem groblja u smislu ovog plana podrazumijeva se održavanje i čišćenje zemljišta, staza i puteva na groblju, zimsko održavanje saobraćajnica, održavanje objekata vezanih za pogrebne poslove te održavanje visokog i niskog rastinja i zelenih površina.

„Održavanje groblja na površini od 288.841m² (gradsko groblje Vrbanja – površina 160.000m²i gradsko groblje Pobrđe – površina 128.841m²) obuhvata održavanje zelenih površina i hortikulture, čišćenje, prikupljanje i odvoz smeća sa groblja, zimsko održavanje (čišćenje saobraćajnica i platoa) kao i tekuće održavanje objekata i infrastrukture groblja“, navode iz ovog preduzeća.

Kako su istakli, na osnovu operativnog Plana održavanja groblja na lokacijama Vrbanja i Pobrđe za 2021. godinu, na istima je predviđeno pet radnih operacija košenja u toku perioda vegetacije.

„Održavanje čistoće groblja se odnosi na svakodnevno čišćenje javnih površina i prostora, sakupljanje odloženog smeća iz korpi i kanti, odlaganje i odvoz na privremenu deponiju po potrebi, sa planiranim brojem odvoza tri puta sedmično“, navode.

Iz Gradske uprave Banjaluka su saopštili da je održavanje navedenih grobalja u nadležnosti „Gradsko groblje“JK a.d. Banja Luka, te da su svi korisnici grobnih mjesta dužni plaćati godišnju naknadu za održavanje groblja.

„Odluku o visini naknade donosi Uprava Društva na koju saglasnost daje Skupština Grada Banja Luka“, navode iz Gradske uprave.

Izvor: Banjaluka.net