top of page

Građani ljuti zbog rušenja Krajiške kuće: Zašto nas niko nije pitao za mišljenje?

Nakon što je porušen legalno izgrađen objekat Krajiške kuće na nelegalnoj raskrsnici, strasti se ne smiruju. Pored poljoprivrednika koji su svoje proizvode plaasirali u Krajiškoj kući, nezadovoljstvo rušenjem ovog objekta svakodnevno iskazuju i građani.Nakon neobjašnjivog rušenja Krajiške kuće u samom centru Banjaluke kako bi gradonačelnik Draško Stanivuković izgradio novi "kružni tok" pobunili su se građani koji se pitaju zašto Krajiška kuća nije mogla da ostane zajedno s parkingom u dodatnoj unutrašnjoj traci novog kružnog toka.


"Mogli smo dobiti i dodatni parking prostor u sklopu cijele raskrsnice. Srušiti novoobnovljen objekat iz 2020. koji ima i vrijednost stare Banjaluke jer je od prije bila poznata kao prodavnica obuće Bosna, stare Banjaluke koju naš gradonačelnik voli da naglašava i ulaže u obnovu pozamašna sredstva (fontana, kuća Milanovića, Trapiski most), stvarno nema smisla. U sanaciju Krajiške kuće su uložena značajna sredstva za mandata bivšeg gradonačelnika, a sadašnji hoće da ga zatre do temelja kao i sve njegove druge projekte koje ne održava i uništava (poznat drvored i aleju maturanata)", pita se zabrinuti građanin.


Građani se pitaju odakle mu (gradonačelniku) pravo da uništava imovinu grada i građana Banjaluke, srednjoškolac sa svojim savjetnicima srednjoškolcima. Građani su ogorčeni jer nova kružna raskrsnica nije donijela manje gužve, a na kraju nije donijela ništa već je samo uzela tako lijep objekat koji je imao svoju svrhu i vrijednost.


Kako se moglo čuti građani podržavaju predsjednika Skupštine Ljubu Ninkovića koji je najavio podnošenje krivične prijave protiv nadležnih u Gradskoj upravi za ovo rušenje koje je nije u skladu sa propisnom dokumentacijom, već se radi "ad hoc", kako nekome padne napamet.


Kako za naš portal kažu da je regulacioni plan bio dostupan ranije kroz redovnu proceduru i javne rasprave, sigurno bi se građani i ljudi od struke uključili u iznalaženje najboljih rješenja, a ne na ovaj način donošenje regulacionog plana po izgrađenom stanju na terenu.


"Mi smo ovdje iznjeli jednu od ideja na koji način se mogao zadržati objekat Krajiške kuće i omogućiti dodatni prostor za parkiranje, a kakvih bi tu ideja tek bilo da je gradonačelnik poštovao procedure i prvo usvojio regulacioni plan za ovaj prostor. Sve bi se stiglo uraditi i do izbora sljedeće godine", kaže sarkastično naš sagovornik.

bottom of page