top of page

Građani Lazareva ne znaju šta udišu, Stanivuković ćuti i pere ruke

U banjalučkom naselju Lazarevo, građani se suočavaju s nepodnošljivim mirisom koji se širi iz fabrike čelika "Jelšingrad Livar". Njihovi apeli i zahtjevi za rješavanje ovog problema dosad su naišli na gluvo uho nadležnih. Zabrinuti za svoje zdravlje, mještani su nedavno organizovali i proteste. Tvrde da udišu miris plastike koji uzrokuje bolove u plućima. Predsjednik Mjesne zajednice Lazarevo Igor Vidović istakao je da su građane najviše uznemirile izjave gradonačelnika Draška Stanivukovića koji je nedavno izjavio da nema veze s ovim problemom.




"Gradonačelnik je došao ovdje, izašao pred građane i oprao ruke. Ne mogu vjerovati da Grad, koji ima odjeljenje za privredu i odsjek za ekologiju, ne može da se pozabavi problemom koji muči građane. Trebao bi razgovarati s vlasnicima fabrike kako bi se riješio problem. Ovo je pokušaj izbjegavanja odgovornosti, iz Gradske uprave ne žele da se pozabave ovim problemom", izjavio je Vidović.


On je istakao da kolektor iz fabrike ide direktno u rijeku Vrbas, gdje takođe ljudi žive, te je zahtijevao da se ta linija produži kako bi se zaštitila okolina.


"Prošle godine smo već tražili da se produži linija odvodnje prema Vrbasu. To su relativno jeftine investicije, između 10.000 i 20.000 maraka, koje mogu spasiti živote. Međutim, niko se time ne bavi, iako smo i ove godine podnijeli zahtjeve", dodao je Vidović.


Nadalje, Vidović je ukazao na problem deponija u naselju, rekavši da je ukinuta usluga kontejnera, a građanima je dozvoljeno stvaranje deponija.


"To je dovelo do povećanih troškova uklanjanja otpada, a građani koji žive u blizini ovih deponija se truju", rekao je Vidović.


Vidović je apelovao na Grad da se aktivno uključi u rješavanje problema Mjesne zajednice Lazarevo i prestane izbjegavati odgovornost.


"Mi ne možemo doći do nalaza inspekcije, odnosno nalaza nesnosnog mirisa, ali Grad može i treba informisati građane o prirodi problema. Lako je pričati u kampanji; gradonačelnik je obećavao rješavanje problema trovanja građana i zamjenu azbestnih cijevi, međutim, sada bježi od problema", zaključio je Vidović.



bottom of page