top of page

Građani glasniji od Stanivukovića; Žalbom sudu sačuvali parcelu kina Kozara

Lokacija kod kina Kozara o kojoj se unazad nekoliko godina najviše raspravljalo po gradonačelniku Stanivukoviću dobila je epilog, dok je istina ipak malo drugačija. Skupština grada Banjaluka još uvijek nije raspravljala o zamjeni parcele koja je ponuđena u zamjenu za parcelu kina Kozara, kao ni o izmjeni regulacionog plana na toj parceli. O šteti koju će snositi građani zamjenom parcela od gradonačelnika ni riječ.Gradonačelnik Draško Stanivuković izašao je u javnost s informacijom da je problem parcele kina Kozara riješen, te da je Cinema tower ,,premješten“. Nova parcela prostire se na 5003 metara kvadratnih, dok je stara imala 2800 kvadratnim metara, a lokacija i dalje atraktivna, prekoputa zgrade RTRS-a. Tema promjene parcele tek na idućoj sjednici Skupštine Grada.
Gradonačelnik kaže da je riješio dugogodišnji problem stanara i građana Banjaluke, ali je zaboravio napomenuti da je lično on dao dopuštenje za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju nebodera i to još u decembru 2021. godine, uprkos tome što je znao da postoji žalba stanara Ustavnom sudu. Na taj način napravio je problem i investitoru i građanima koji će danak za ovakav postupak gradonačelnika platiti iz budžeta grada.


Investitor koji je na gubitku zbog promjene parcele ima zakonsko pravo da potražuje sredstva koja je izgubio u procesu promjene parcele jer početak radova Cinema tower-a bio je u julu 2022. godine.


Najviše će svakako ispaštati građani s obzirom da šteta koja je načinjena investitoru promjenom lokacije koštaće građane Banjaluke.


Mještani ovog dijela grada nisu gubili vrijeme te su podnijeli žalbu Ustavnom sudu, i time su proces početka izgradnje na parceli kod kina Kozara pauzirali i tako spriječili nastajanje još veće štete. Ipak, po gradonačelniku nisu mještani ti koji su pronašli rješenje za obustavu gradnje na ovoj parceli, već je to bio lično on.


Neispunjeno obećanje Stanivukovića o kinu na otvorenom i novom parku na perceli kod kina Kozara građane je koštala nove duplo veće parcele, ali i novca koji bi trebao da se isplati investitoru zbog pretrpljenih gubitaka u pcrocesu odlaganja gradnje. O ciframa gradonačelnik još uvijek ne govori, kao ni o odluci koja tek treba da se nađe pred odbornicima u Skupštini Grada na idućoj sjednici zakazanoj za 24. avgust.bottom of page