top of page

Gotovac: Zahvalnost Vladi na redovnosti isplate pomoći za višečlane porodice

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" Republike Srpske Miladin Gotovac očekuje da naredne godine u Srpskoj bude usvojen zakon o majci, te zahvalio Vladi Srpske na redovnosti isplate pomoći za višečlane porodice.Gotovac smatra da novčana pomoć višečlanim porodicama nije sistemsko rješenje te da bi zakon o majci bio najbolja pronatalitetna mjera o čemu će, kako kaže, vrlo brzo razgovarati sa predstavnicima institucija Srpske.


Zahvalivši se na svakoj podršci predsjedniku i premijeru Srpske, Gotovac je naveo da pravo na ostvarivanje novčane pomoći ostvaruju 4.032 višečlane porodice, a uslov za to je minimalno jedno maloljetno dijete i da je jedan od roditelja nezaposlen.


On je istakao da je riječ o dobroj odluci Vlade Republike Srpske, zahvalivši se na redovnosti isplate.


- Znam da su isplaćena sredstva za septembar i oktobar, dok se uveliko vrše isplate za novembar i isto tako sam siguran da će biti isplaćene za decembar - rekao je Gotovac novinarima u pauzi radne sjednice predsjednika udruženja regije Banjaluka.


On je naveo da bi zakon o podršci nezaposlenim roditeljima sa četvoro i više djece u Republici Srpskoj trebalo da stupi na snagu 1. januara 2023. godine, ocijenivši da je riječ o kvalitetnom zakonu gdje su obuhvaćene sve porodice u Srpskoj u kojima je jedan od roditelja nezaposlen.


Potpredsjednik republičkog Udruženja "Četiri plus" Dejan Todorović rekao je da je odluka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o pomoći porodicama sa četvoro i više djece u kojima ne radi jedan roditelj najvažnija odluka za višečlane porodice od postanka Srpske.


- Osjećaj koji je imao predsjednik Dodik prije nekoliko mjeseci pokazao se kao fenmomenalan, ali ga, nažalost, institucije ne prate ni blizu - rekao je Todorović i dodao da je važno donijeti zakon o majci.


On kaže da će to biti mjera koja će biti revolucionarna za Republiku Srpsku i da će se sve majke koje imaju troje djece potruditi da imaju četvoro, jer će im Srpska pomoći sa iznosom od 700, 800 ili 1.000 KM.


Todorović kaže da iznos nije važan, te da je važno da je on sistemski.


Iz Udruženja navode da u Republici Srpskoj ima oko 6.000 višečlanih porodica, a najviše ih dolazi iz banjalučke regije - oko 1.800.

コメント


bottom of page