Gorivo u Srpskoj ponovo poskupljuje, već odlučeno za koliko

Gorivo u Republici Srpskoj poskupilo je prošle sedmice, a novi cjenovnici na benzinskim pumpama mogu da se očekuju već krajem ove ili početkom naredne sedmice.


Tako će litar goriva, i dizela i benzina, u Srpskoj da košta i do 2,30 konvertibilnih maraka.

Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, za Srpskainfo kaže da je poskupljenje odraz berzanskih cijena energenata.


,,Svi energenti na svjetskom tržištu su porasli, odnosno porasla je potražnja i sada imamo špekulativno formiranje cijena na berzama. Naftna industrija je vjerovatno najpogođenija. Nelogično je da u ovako kratkom vremenskom periodu, recimo, poskupi plin za 70-80 odsto. U samo tri ili četiri mjeseca”, ističe Trišić.


Trišić kaže da u ovom trenutku ne bilježimo rekordno visoke cijene goriva, navodeći da je taj rekord bio prije četiri – pet godina.


,,Imali smo u cijelom regionu i Evropskoj uniji daleko veće cijene, možda prije četiri – pet godina, samo se ne sjećamo. Mislim da poskupljenje u svakom slučaju prati taj berzanski indeks koji je na rekordnom nivou. A sadašnje cijene goriva su na nivou iz 2018. godine i blizu je da se vrati na nivo iz 2014. Godine”, dodaje Trišić.


On ističe da su naši distributeri u nekoj, uslovno rečeno, nevolji jer rafinerije iz dana u dan povećavaju svoje cijene.


,,Mislim da će do kraja ove ili početkom naredne sedmice sigurno doći do poskupljenja bar za četiri-pet feninga”, dodaje Trišić.


Zalihe ovdašnjih ditributera, kako ističe, traju od sedam do deset dana, u zavisnosti od kapaciteta benzinske pumpe i od prodaje goriva.

Dakle, svakih sedam do deset dana distributeri nabavljaju nove količine goriva.


U Republici Srpskoj je, kako dodaje, gorivo i dalje najjeftinije u regionu.


Trenutno su cijene oko 2,22 KM, dok je u FBiH deset feninga skuplje.


On kaže da se domino efekat sa cijenama očekuje u svim zemljama.


U Crnoj Gori je tako prije dva – tri dana gorivo poskupilo na 2,60-2,80 KM.


Gorivo je juče poskupilo i u Hrvatskoj i sada košta gotovo tri konvertibilne marke.


Zbog toga mnogi u pograničnim područjima prelaze na teritoriju BiH kako bi nasuli pun rezervoar u autu.


Tokom najstrožih mjera zbog pandemije novog virusa korona, u proljeće prošle godine, u Republici Srpskoj je Vlada RS ograničila marže distributerima naftnih derivata. U tom periodu i nekoliko mjeseci poslie gorivo je bilo na rekordno niskom nivou.