top of page

Gorivo sve jeftinije, cijene prevoza iste: Kada ćemo se voziti jeftinije autobusima u Banjaluci

Snižavanje cijena na benzinskim pumpama u BiH nastavlja se iz dana u dan, a razlika u cijeni za litar goriva u odnosu na period prije nekoliko mjeseci je već više od jedne KM.

Zbog goriva, a i drugih poskupljenja, prevoznici, a i taksisti na području Banjaluke su povećali cijene svojih usluga.Istražili smo da li će pojeftiniti cijena karata u gradskom prevozu, kao i cijena taksi prevoza zbog smanjena cijena samog goriva. Trenutno je u Banjaluci na skoro svim pumpama cijena benzina oko 2,60 KM, dok je dizela oko 3 KM.


Porast broja putnika


Direktor “Autoprevoz GS” Dejan Mijić za Srpskainfo kaže da će se ići na smanjenje cijena usluga gradskog prevoza kada cijena goriva bude ispod 2,56 KM.


– Sadašnja cijena je formirana kada je gorivo bilo ispod 2,56 KM, a prije toga je bila formirana na neku drugu. Koliko je poskupilo tada, toliko će se i vratiti vjerovatno. Gledaće se i ostale cijene, ali vjerujem da će se smanjiti ako dođe do toga. Iskreno se nadam da hoće i da će gorivo pasti ispod 2,56 KM kako bi se stekli uslovi za to – rekao je Mijić.


Kada su u pitanju putnici u gradskom prevozu, Mijić ističe da se broj putnika povećava u zadnje vrijeme u odnosu na prethodne godine.


– Mi smo imali najveći broj putnika 2018. godine. On je počeo da opada zbog odlaska ljudi van Banjaluke već prije korone. Tokom korone je to bilo drastično i sada se polako vraća. Još nije vraćen na taj nivo iz 2018. godine, ali se osjeti blagi porast putnika – rekao je Mijić.


Subvencije


Kako je Srpskainfo i ranije pisala, cijena karata je jeftinija u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Mijić, međutim, tvrdi da cijena karte nije pokazatelj koštanja usluge.


– U Banjaluci, ako gledamo tu cijenu od 2,30 KM, kolika je sada cijena, plaćaju isključivo putnici. Nema subvencije na te karte. U Beogradu, Zagrebu, Sarajevu cijene nisu ekonomske, nego su cijene koju na svaku kartu Grad ili Kanton Sarajevo, recimo, plaća razliku prevozniku koji vrši tu uslugu. Cijene se formiraju na osnovu cijene koštanja pređenih kilometara. U gradskom prevozu kilometar, da bi uopšte bio isplativ, nas košta 3,5 do 4 KM. Mi sa ovim prihodima u prosjeku ne prelazimo 2,50 KM u gradu, a prihod na prigradskoj vožnji je oko 1,2 KM – istakao je Mijić.


Da bi se to sve prevazišlo, Mijić objašnjava da ti gradovi daju subvencije, a onda građani dobijaju nižu cijenu usluge.


– U Banjaluci je ekonomska cijena karte, jer niko ne subvencioniše određene kategorije. Naravno, penzioneri, studenti i đaci su subvencionisani i oni ne plaćaju punu cijenu jer za njih dio plaća Grad. Ova cijena pojedinačnih i radničkih se može gledati kao ekonomska cijena – rekao je Mijić.


Na pitanje da li građane treba da interesuje koliko prevoznici imaju prihode ili ih interesuje krajnja cijena, Mijić odgovara protivpitanjem da li prevoznika treba da interesuje ko će platiti.


– Mi imamo uslugu koja košta toliko i ona mora da se plati. I vi meni postavljate pitanje da li to treba da interesuje građane. Ne treba, kao što ne treba i nas da interesuje ko treba da dogovori uslugu da građanima bude besplatan prevoz. Takav primjer imate i u Bjelorusiji, gdje je građanima besplatan prevoz – rekao je Mijić.


Gorivo nije dio cijene prevoza taksijem?!


Taksi prevoz je poskupio prije mjesec dana, pa Banjalučani start umjesto dosadašnjih 2,20 plaćaju dvije i po marke.


Predsjednik Udruženja taksista ,,Banjalučki taksi”, Dragan Purišić, za Srpskainfo priča da ukoliko drastično dođe do smanjenja cijene goriva, da će i oni razmišljati o vraćanju stare cijene taksi prevoza.


– Naša cijena nije formirana samo na osnovu cijene goriva nego na osnovu cijene servisa, rezervnih dijelova, podnabavke vozila, povećanja životnog standarda i svega što utiče na naš rad. Samo gorivo nije ukalkulisano u cijenu!? Ukoliko dođe i do smanjena ostalih troškova, možemo razmišljati o smanjenju cijene – rekao je Purišić.


Ukoliko dođe do pada cijena, Purišić ističe da će cijenu taksi usluga smanjiti za 10 odsto, koliko je i bilo ranije. Zbog dizanja cijena, promet taksista je smanjen za 30 odsto, što je veliki postotak.


– Cijene su nas natjerale da povećamo uslugu. Mi smo bili prisiljeni na to. Sad, što je promet smanjen… Očekivali smo da to bude 10 do 15 odsto, ali nismo očekivali toliko smanjenje. Međutim, još je rano praviti nove kalkulacije – rekao je Purišić.


Comentários


bottom of page