Golić: Za utopljavanje zgrade Filozofskog fakulteta u Banjaluci 400.000 KM

Za rekonstrukciju zgrade Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, u okviru projekta energetske efikasnosti, biće uloženo oko 400.000 KM, najavila je danas ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.


Golićeva je navela da će u okviru ovog projekta biti urađena termička izolacija fasade, zamijenjena dotrajala stolarija, te da je planirana i ugradnja novog lifta.

,,Utopljavanje ustanova ima veliki značaj, jer podrazumijeva uštedu materijalnih troškova od 30 do 50 odsto, dok je ugradnja lifta potreba i neophodan je po svim zakonskim propisima za osobe sa invaliditetom", rekla je ona novinarima u Banjaluci.


Golićeva, koja je sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđanom Rajčevićem posjetila Filozofski fakultet, navela je da će se paralelno raditi i na utopljavanju zgrade Rektorata, te da je plan da se završi još objekata u Kampusu.


Golićeva je podsjetila da je u prvoj fazi projekta energetske efikasnosti, koja je završena prije dvije godine, obnovljeno oko 33 objekata širom Republike Srpske.


,,U ovoj fazi trebali bismo obnoviti oko 40 objekata, ali ćemo i dalje tražiti i dodatna nepovratna sredstva, kako bi se ta lista proširila. Riječ je o kreditu Svjetske banke, udruženom sa bespovratnim sredstvima zelenog klimatskog fonda", rekla je Golićeva.


Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Srđan Dušanić rekao je da je projekat utopljavanja zgrade ovog fakulteta najznačajnija investicija od osnivanja ove visokoškolske ustanove.


,,Ovde se ne radi samo o estetici, nego o stvarnoj potrebi, jer od 1994. godine kada je osnovan fakultet, fasada nije izolovan na pravi način", rekao je Dušanić.


Rajčević je izrazio zadovoljstvo jer je svjedok kapitalne transformacije Filozofskog fakulteta u Banjaluci.


,,Ovaj fakultet je od svog osnivanja odškolovao 6.500 diplomaca, te on čini stub obrazovnog sistema jer se na njemu školuju i prosvjetni kadrovi", rekao je Rajčević.


On je izrazio zadovoljstvo što Filozofski fakultet na pravi način percipira, sadašnjost, ali i budućnost Republike Srpske, odnosno njen razvoj.


Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će ovu godinu, prema planiranim aktivnostima, obilježiti velike i značajne investicije u banjalučkom univerzitetu.


,,Utopljavanje zgrada ima veliki značaj, jer podrazumijeva značajne uštede energije", rekao je Gajanin.