top of page

Godinu dana penzioneri sanjali 100, a dobiće samo 60 KM

Nakon jučerašnje odluke gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da isplati jednokratnu pomoć od 60 KM, umjesto 100 koliko je najavljeno ranije, opet je upitan rebalans budžeta za ovu godinu i budžeta za sljedeću.Draško Stanivuković je na konferenciji za medije rekao da su taj iznos tražili predstavnici banjalučkog udruženja penzionera.


– Iako je ranije trebalo da oni sa najnižom penzijom dobiju po 100 KM, a svi ostali niže iznose, sami predstavnici su tražili da to bude raspoređeno ravnomjerno za sve – istakao je Stanivuković.


Dodaje da oni nisu pristali na zahtjeve skupštinske većine da taj iznos bude isplaćen putem računa za struju.


– Očekujem da nakon ovog Skupština grada usvoji rebalans budžeta za ovu godinu kao i samog budžeta za sljedeću – istakao je Stanivuković.


Očekivanja su jedno, a realnosti drugo, ako pitate banjalučki SNSD. Oni su burno reagovali nakon ove odluke.


Šef kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Dragoslav Topić rekao je da je Stanivuković ovim potezom ponizio najstarije sugrađane.


– Umanjujući iznos podrške ne inati se svojim političkim protivnicima, nego upravo penzionerima. Sramota je da se hvali cifrom od 60 KM. To što ne poštuje odluke Skupštine grada i odluke većine odavno je postala njegova praksa, ali niko nije mogao ni da zamisli da će otići toliko daleko i jednu od najugroženijih kategorija društva koristiti kao sredstvo političkog obračuna – rekao je Topić.


On za Srpskainfo ističe da oni to ne smiju dozvoliti i da su u svojim stavovima jasni.


– Nećemo podržati rebalans dok penzioneri ne dobiju ono što je prije godinu odlučeno. To nije budžet Draška Stanivukovića nego građana Banjaluke – istakao je Topić.


“Penzioneri ne mogu živjeti kako treba”


Sekretar banjalučkog udruženja penzionera Milanko Zec kaže da oni nisu zadovoljni ovom odlukom i očekivali su da se ispoštuje odluka da oni dobiju 100 KM.


– Pošto mi ne možemo na to uticati niti donosimo odluke tog tipa, gradonačelnik nas je prije dva dana upoznao da nema toliko novca. To je nekakva politička igra i iz razloga što njemu skupštinska većina do sada nije uradila rebalans budžeta i on ne može da raspolaže sa novcem koliko treba. Nama je bilo – ili uzmi ili ostavi. On je predlagao da ljudi sa nižim penzijama dobiju 100 KM, ali mi smo rekli da to ide sve ravnomjerno – rekao je Zec.


To je, kako Zec, kaže, bila krajnja odluka udruženja, koje, kako on dodaje, nije moglo uticati na visinu.


– Međutim, dobili smo neka obećanja koje ćemo kasnije dogovoriti sa gradom. Fond solidarnosti koji će pomoći onim najugroženijim sa liječenjem. Imamo obećanje da će i Grad renovirati naše prostorije. Ali, opet, to su sve načelne stvari koje zavise opet od onih koji to sve upravljaju – istakao je Zec.


Zec je rekao da je normalno da penzioneri ne mogu živjeti kako treba sa ovim vidom pomoći.


– Mi neki imamo i po 600 KM penzije pa se jedva snalazimo kako znamo i umijemo. Te sve odluke zavise od onih koji to odlučuju, da li je to Stanivuković, skupštinska većina, Marko, Janko… Ja stvarno ne znam i ne bavim se politikom. To je sramno koliko smo dobili jer neke manje opštine su dobile više. To postavite pitanje onima koji odlučuju. Šta mi kao udruženje tu možemo? Tražimo, kukamo, molimo… Ali, kad vi tražite iz tuđeg džepa, šta tu možete dobiti? – upitao je Zec.

bottom of page