top of page

"Godina ima 12 mjeseci, a ne 11" Sindikalac iz Gradske uprave Banjaluka poručuje da su radnici zaradili plate i da ih ne zanima ni budžet ni rebalans

Nije mi jasno kakve veze ima isplata plate za decembar 2023. sa rebalansom budžeta i budžetom za 2024, rekao je Dragan Lukajić, predsjednik Sindikalne organizacije Gradske uprave Banjaluka, koja djeluje pri Sindikatu uprave RS.

Povodom izjave za medije gradonačelnika Banjaluke vezano za mogućnost da se radnicima Gradske uprave Banjaluka ne isplati decembarska plata tj. da dođe do kašnjenja plate, kao predsjednik Sindikalne organizacije imam obavezu da reagujem. Nije mi jasno kakve veze ima isplata plate za decembar 2023. sa rebalansom budžeta i budžetom za 2024. Koliko je meni poznato jedna godina ima 12 mjeseci, a ne 11 kako neko hoće da izgleda. Kada se planira budžet, planiraju se izdaci za plate zaposlenih za 12 mjeseci, a ne za 11 rekao je Lukajić.


Poručuje da su radnici GU Banjaluka zaradili svoju platu i da ih ne zanima “ako je neko te pare potrošio na raznorazne gluposti ili ako neko zadovoljava svoje lične sujete prepucavajući se preko leđa radnika”.


– Mi samo hoćemo da nam se plate isplate na vrijeme, kao i svake godine, a to je prije božićnih praznika. Budžet Grada Banjaluka nikad nije bio veći, novca ima za sve osim za one kojima je najpotrebniji i koji su ga pošteno zaradili. U cijeloj 2023. nije bilo povećanja plata u GU iako smo svjedoci da su troškovi života porasli, većina ustanova se na razne načine dovijavala da uveća plate samo se u Gradskoj upravi nije ništa dešavalo – naglašava Lukajić.


Podsjeća da postoji odluka Skupštine Grada od 29.12.2022. o linearnom uvećanju plata svih zaposlenim u GU za 150 KM, ali da ni to nije ispoštovano.


– Ovom prilikom želim da pozovem gradonačelnika i sve ostale koji imaju uticaja da se u ova teška vremena ne igraju sa svojim radnicima i da pokušaju prevazići ovu mučnu situaciju – saopštio je Dragan Lukajić


Podsjećamo, Draško Stanivuković je izjavio kako je izvjesno i da radnicima Gradske uprave neće biti isplaćene plate 5. januara kako je bilo planirano, kao ni dijelu radnika iz drugih gradskih ustanova.


– Od 5. januara ne možemo isplatiti plate radnicima, tuđu njegu i pomoć, vrtiće, staće i javni prevoz. Mi plate tek po ovome stanju možemo isplatiti tek u februaru. Od 5. januara dalje ne možemo da održimo javni prevoz u gradu ne zato što nemamo novca, nego nema dokumenta i volje SNSD i skupštinske većine kojoj očigledno odgovara ovo stanje – istakao je gradonačelnik Banjaluke, podsjetivši da zbog ove situacije 11.000 građana čeka da ostvari svoja prava.

bottom of page