top of page

Gluvi na žalbe mještana Šargovca i Ade; I dalje bez odgovora od nadležnih

Mještani naselja Šargovac i Ada već nekoliko mjeseci se žale na loš gradski prevoz u Banjaluci.Pisali su svima, a ponajviše Gradskoj upravi o ovim problemima. Kažu da na brojne dopise, zahtjeve i molbe koji se tiču poboljšanja kvaliteta Gradskog prevoza niko od nadležnih ne odgovara.


Na liniji 19 koja ide od Šargovca prema centru grada, mještani kažu da tokom vikenda autobusi saobraćaju na svakih jedan sat što je smanjenje radnog takta za 50 odsto, a prema njihovim riječima, ranije su korisnici imali bolji prevoz preko praznika kada su vozila saobraćala na 30 minuta.


– Prosto je van svake pameti uvoditi takav red vožnje kad se zna da i subotom rade brojne firme, fakulteti, kao i škole sporta. Zaista je besmisleno ovakvo sakaćenje reda vožnje, po kojem autobusi saobraćaju na svakih jedan sat nakon 20 časova. Treba skrenuti pažnju da se gotovo sve kulturne manifestacije kao i časovi škole sporta i stranih jezika održavaju upravo u terminima između 19-22 časova i zbog toga je sada sasvim normalno vidjeti kolonu automobila svake večeri ispred neke ustanove – ističu mještani.


Pitaju se, zašto bi bilo ko ko ima mogućnost, dopustio da njegovo dijete čeka autobus jedan sat nakon treninga na ovoj hladnoći.


– Ako dijete ima trening do 21.30 časova, prinuđeno je da čeka zadnji polazak koji je u 22.30 časova, dok je prethodni polazak bio u 21.15. Na osnovu ovoga se vidi da se nije vodilo računa o potrebama građana prilikom usvajanja ovakvog reda vožnje, već su u Gradskoj upravi radili samo kako bi zaštitili prevoznika od eventualnih dodatnih troškova. Linija 19 ima dužinu od 10 kilometara, a red vožnje je takav kao da je dužina 30 – kažu mještani za Srpskainfo.


Osim linije 19, mještani su se požalili i na probleme sa linijom 20. Pitaju se, zašto naselje Ada kao najveća poslovna zona u gradu ima najlošiju povezanost sa gradom.


– Naselje Ada se sve više širi i ima potencijal da postane jedna od boljih urbanističkih lokacija, na samo 15-ak minuta od centra grada, uveliko u izgradnji nekoliko stambenih kompleksa, škola. Ali ono što tom naselju fali, kao i samoj poslovnoj zoni “Banjaluka – Incel” jeste dobra saobraćajna infrastruktura i bolja povezanost sa centrom grada – rekli su mještani naselja Ada.


Smatraju da se pouzdana veza sa centrom grada može ostvariti jedino tako što će se smanjiti interval između polazaka.


– Zaista je neshvatljivo da na liniji za ovaj dio grada vozi minibus i to na svakih jedan sat, a treba skrenuti pažnju na to da polasci nisu usklađeni sa radnim vremenom pa tako autobus iz poslovne zone kreće u 14 ili 15 časova pa tako radnici moraju izaći ranije sa posla ili propustiti polazak i čekati jedan sat na naredni, a od kako je liniju preuzeo “Pavlović-turs” ukinuto je i GPS praćenje autobusa. Linija br. 20 ima dužinu od svega šest kilometara i zaista je poražavajuće da na tako kratkoj trasi, i pored svega navedenog, imamo mali broj polazaka – dodaju mještani.


Kažu da će i ovo malo putnika što idu gradskim prevozom odustati zbog ove prakse. Ko štiti i na koji način nas putnike, njihovo je pitanje.


– Razgovori se odvijaju samo između prevoznika i predstavnika Grada, taj način je loš po građane jer se njihov glas ne čuje i ne uvažava. Iz Gradske uprave su nam jednom prilikom potvrdili da se red vožnje donosi u dogovoru sa prevoznicima tako da oni mogu poslovati koliko toliko rentabilno. Građanima je jedino dostupna mogućnost da se žale na takve odluke GU i to preko Savjeta MZ i da na taj način zatraže neke promjene, a kako je i u to upletena politika, sve manje građana se odlučuje na taj korak – istakli su oni.


Mještani naselja Šargovac su u više navrata, preko Savjeta MZ, upućivali dopise i tražili vraćanje ukinutih polazaka, međutim Savjet MZ nikada nije dobio nikakav odgovor od strane nadležnih organa.


– Nećemo mnogo pisati o prevozniku koji je zadužen za ovu liniju, niko od odgovornih lica ispred te firme nije spreman za normalan i konstruktivan razgovor, građani su pokušali dobiti neki kontakt telefon ali bezuspješno. Imaju veoma neljubazno i drsko osoblje koje se javlja na telefone koji su istaknuti na njihovoj web stranici, na mejlove niko nije odgovarao, a sve ovo potvrđuju i Google recenzije i ocjene – zaključuju oni.

Comments


bottom of page