top of page

Ginekolog dao savjet svim trudnicama: Evo kad je pravo vrijeme da primite vakcine

Doktor ginekologija Vanja Milošević naglasio je da, u zavisnosti od kliničke slike trudnice, ljekari su se složili da je nakon 12. nedjelja trudnoće idealno vrijeme za vakcinaciju.



Oprez ne bi škodio. Za jednu vrlo preciznu konstataciju potreban je duži vremenski period i veliki broj žena i mi smo to imali na Klinici Narodni front. Sve kovid obolele trudnice imale su lakšu kliničku sliku i bebe su zdrave. Veoma mi je bitno da kažem da li se vakcinisati u trudnoći ili ne. Poslije 12 nedjelje preporučujemo vakcinaciju, ali uz dodatnu molbu da se zdravstveno stanje uzme u obzir – kaže dr Vanja Miloševiću jutarnjem programu Kurir televizije.


U program se uključila i doktorka pedijatrije dr Ljiljana M. Stanković, koja je istakla da bebe dobijaju imunitet putem majčinog mlijeka.


– Dijete čija je majka preležala kovid rođeno je sa antitelima i samim tim je otpornije. Shvatili smo da odvajanje majke od tek rođenog djeteta nije dobro. Preporuka je da kovid pozitivna majka vodi računa o djetu, maska, pranje ruka… Čak i kroz mamino mleko prolaze antitijela. Preteran je strah da li rađati djecu u doba kovida. Majka treba da bude uz svoje dijete u svakom trenutku – istakla je pedijatar dr Ljiljana M. Stanković doktor pedijatrije.


Urednica portala “Bebac” navela je da je i dalje velika dilema kod trudnica da li da se vakcinišu ili ne.


– Nova stvarnost postala je dilema da li da se vakcinišemo protiv korone. Postoji strah i trudnicama nije lako – kaže Jasmina Mijnjak, urednica portala Bebac.


Doktor Vanja Milošević istakao je da je važno uzeti u obzir celokupnu kliničku sliku buduće majke i na osnovu toga dati savet da li treba da se vakcinišu ili ne.


– Najčešće pitanje kod trudnica je kada se treba vakcinisati, i mi smo složni da je to poslije 12 nedjelje i jako mi je drago što je dr Stanković spomenula ovo oko dojenja, koje je izuzetno važno – sitakao je dr Milošević.

bottom of page