top of page

Generalov sin uvjerava: Ratko Mladić obilježiće kako dolikuje i Božić i 9. januar

General Ratko Mladić dočekao je novu 2024. godinu uz novogodišnji televizijski program, a obilježiće kako dolikuje i Božić i 9. januar – Dan Republike, izjavio je Srni generalov sin Darko Mladić.

 “Obeležiće i sve naše praznike onako kako dolikuje i kako je moguće u tim uslovima”, rekao je Darko Mladić.

 

Govoreći o generalovom zdravlju, Mladić je istakao da nema nekih promjena, te da je zdravstveno stanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske “ni bolje, ni gore”.

 

“Manje ili više je isto. On je, kao i do sada, ispratio novogodišnji program, to je bilo u krugu sa ostalim pritvorenicima u Haškom tribunalu. Ništa se tu specijalno nije desilo jer što se tiče njegovog zdravlja, on nema neke mogućnosti da to specijalno proslavlja. Jednostavno, pratio je novogodišnji program na televiziji i posle odmorio, jer nije u stanju da dugo ostaje budan”, rekao je Darko.

 

On je napomenuo da je general Mladić pomalo pokretan, odnosno još može da se kreće, mada mu treba pomoć.


“Ne može bez pomoći, ali snalazi se kako može u tim uslovima”, rekao je Darko Mladić.

 

Prema njegovim riječima, nema ništa novo ni u vezi sa medicinskom dokumentacijom koju je Mladićeva odbrana tražila, a advokatski tim pokušava da pošalje novi medicinski tim u pritvor Haškog mehanizma da pregleda Mladića, te se oko toga sada vode pregovori.

 

Predstavnici Srbije i Rusije su na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 12. decembra, tokom redovne rasprave o radu Mehanizma, zatražili da general Mladić bude otpušten zbog humanitarnih razloga ili da mu se omogući da izdržava kaznu u Srbiji, te ukazali da on ima lošije dijagnoze i zdravstveno stanje.

 

Mladić je rekao da je do sada imao višestruke moždane udare od kojih najmanje tri veoma ozbiljna, a na snimcima glave do kojih je porodica došla vidi se da ima ozbiljna oštećenja, a imao je “sigurno i jedan infarkt srca”.

 

Haški tribunal podigao je 1995. godine optužnicu protiv generala Mladića, koji je uhapšen 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a pet dana kasnije je izručen Haškom tribunalu.

 

Mladić je u pritvoru Haškog tribunala od juna 2011. godine. On je 22. novembra 2017. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora, koja je potvrđena u drugostepenom postupku u junu 2021. godine.

 

Prije nego što se 2011. godine našao u haškom pritvoru u Sheveningenu, Ratko Mladić je, prema nalazima ljekara, preživio tri moždana udara, a u pritvoru je podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan.

bottom of page