General Mladić: Čuvajte jedinstvo i Republiku Srpsku

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) general Ratko Mladić čestitao je 12. maj - Dan VRS svim pripadnicima ratnog i poslijeratnog sastava i današnjeg Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i poručio im da čuvaju jedinstvo stečeno u ratu i Republiku Srpsku.General Mladić je čestitku uputio posredstvom sina Darka Mladića, naglasivši da je ponosan na VRS koja je u ekstremno teškom vremenu sačuvala narod i odbranila Republiku Srpsku, koja se danas na dnevnom nivou bori za prava koja joj uskraćuju i protiv razvlašćivanja.


Darko Mladić je rekao Srni da je u svakodnevnom kontaktu sa ocem koji se sve teže kreće i gotovo da ne izlazi iz zatvorske ćelije u ševeningenskom pritvoru.


Prema njegovim riječima, porodica i advokati mjesecima unazad nisu dobili izvještaj o zdravstvenom stanju generala, tako da nemaju tačan uvid, a i kad ga dobiju on je nepotpun.


"Mi dobijamo tekstualni izvještaj u kome nemamo rezultate. Naši doktori ne mogu da vide šta mu se daje i da li je adekvatna terapija. Mi smo više puta podnosili sve te zahteve i rezultat je uvek bio isti. Jednom se dobije nešto, a to je nekompletno i onda moramo da se mučimo mesecima ispočetka. Vrši se opstrukcija", rekao je generalov sin.


Mladić je naveo da je general ovlastio njega i advokate da preuzimaju zdravstvene izvještaje, ali da haška administracija uvijek ponovo traži novo ovlaštenje.