top of page

Gdje su članovi CIK-a BiH?


Centralna izborna komisija BiH u žiži je javnosti u BiH, posebno nakon odluka o, kako su ga nazvali, kontrolnom ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske.Aktuelni saziv CIK-a osporavan je od samog imenovanja, a negodovanje je još izraženije u postizbornom periodu u kojem su kontrolno ponovno brojanje i kontradiktorne izjave članova Komisije stvorile potpunu konfuziju u javnosti.


Јedna od tih izjava je i ona člana CIK-a Vanje Bjelice Prutina o "šumu o komunikaciji" kojom je demantovala stavove predsjednika Komisije Suada Arnautovića. Portal Argumenti podsjeća da je Bjelica Prutina u suzama govorila o svojoj bezbjednosti, nakon što je glasala za odluku suprotnu Izbornom zakonu BiH, na šta je upozoravao član Komisije koji je glasao protiv.


Argumenti pišu da je Bjelica Prutina posljednjih dana izvan domašaja kamera, ali, kako govore izvori iz CIK-a, i van granica BiH.


Irena Hadžiabdić, takođe član CIK-a BiH, je, prema saznanjima ovog portala, u Јužnoafričkoj Republici, pa se postavlja pitanje - ko i u ime koga donosi odluke u CIK-u BiH i da li je predsjednik CIK-a jedini koji određuje u kom pravcu će se kretati kriza u BiH koja je izazvana upravo odlukama CIK-a?


- Sve političke krize u normalnim državama rješavaju se izborima, samo u BiH komisija, zadužena za provođenje izbora, stvara i upravlja krizama. I to u okrnjenom sastavu - zaključuje se u tekstu portala Argumenti.

Comments


bottom of page