Gdje pronaći slobodno parkig mjesto u Banjaluci?

Pronaći slobodno parking mjesto u Banjaluci postao je Sizifov posao. Građani kažu da je problem očigledan, pa nekada od traženja slobodnog mjesta i odustanu. A dešava se i da budu kažnjeni.


- Da nevjerovatno, užasno je svaki put, mlada sam vozač i nisam mogla da vjerujem, imamo toliko malo stanovnika, toliko auta i toliko malo parking mjesta, užasno blago rečeno. Evo sad mi je stigla četvrta kazna za parkiranje upravo zbog nemanja mjesta za parkiranje.


- Kako nemam, po cijeloj Banjaluci je to problem, to svi znaju i to je evidentno, kažu građani.


Iz gradske uprave rješenje za ovaj problem još nemaju. Kažu prije dva mjeseca su obišli grad i pronašli 15 parcela u centru grada. Ali još ne znaju da li su površine u vlasništvu grada ili ne.


"Poslali smo dopis republičkoj upravi za geodetsko imovinsko prvne poslove da nas se dostave poslovni listovi zk izvodci kako bi utvrdili da se zaista radi o površinama koje su u vlasništvu grada ili ne", kaže Slaviša Štrbac, ovlašćeni predstavnik Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju GU Banjaluka.


Gradska administracija nema vremena za čekanje, poručuje predsjednik udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja. Milenko Jaćimović kaže da je zastoj u pronalasku rješenja primjetan. Ne pomaže ni to što u Banjaluci u prosjeku svake godine ima 2.000 novih registrovanih vozila.


"Ono što je trenutno prisutno to je hroničan nedostatak parking prostora. Banjaluka trenutno ima negdje negdje oko šest hiljada i devetsto parking mjesta što ni u kom slučaju nije dovoljno. Ono što je ogroman problem je što Banjaluka svake godine ima u prosjeku 2.000 novoregistrovanih vozila tako da i administracija gradska nema vremena za čekanje i za nerješavanje tih problema", kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.


Jaćimović kaže da ne podržavaju kršenje saobraćajnih pravila ni kada je u pitanje nepropisno parkiranje. Ali da mora postojati tolerancija kada su u pitanju nepropisna parkiranja na određenim lokacijama ukoliko nema dovoljan broj parking mjesta.