top of page

Gdje je Studija javnog prevoza? Banjaluka dala milione na javni prevoz bez ikakvog plana


Aktuelna gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem ni nakon dvije godine nije izradila najavljenu Studiju javnog prevoza. Banjaluka je i danas bez plana koji bi doveo do toga da se podigne kvalitet javnog prevoza i poveća broj putnika.



Plan je trebao biti sadržan u Studiji javnog prevoza, koja nije pripremljena iako je Grad bio obavezan da to uradi. Pomenuti je trebao biti sadržan u Studiji o javnom prevozu, koja treba ponuditi ključna rješenja za oblast javnog prevoza u gradu, odnosno u kom pravcu između ostalog, trebaju ići budžetska ulaganja.


Do sada je aktuelna administracija samo jednom pokušala da pokrene proces izrade Studije. Objavljena je javna nabavka prošle godine, koja je zbog žalbi poništena i od tada nije bilo pomaka po tom pitanju. Rok za Studiju istekao u maju 2021. godine.


Direktor “Autoprevoza GS” Dejan Mijić podsjeća da je obaveza gradske vlasti bila da pola godine od potpisivanja ugovora sa prevoznicima uradi Studiju. Ugovor je potpisan u novembru 2020. godine i ta obaveza nije ispunjena.


“Zadnje što sam na tu temu čuo je bilo da je objavljen tender, ali da je kasnije poništen. Koliko je meni poznato nakon toga nije objavljivan novi”, kazao je Mijić za Capital.


Smatra da je veliki problem što ta Studija još nije urađena. “Od tog dokumenta zavisi dalji razvoj i unapređenje gradskog i prigradskog saobraćaja”, kazao je on.


bottom of page