top of page

Gdje će završiti skupa stajališta iz centra grada: Jednosmjerni saobraćaj zbunio Banjalučane

Novi jednosmjerni saobraćaj napravio je popriličnu pometnju kod vozača, ali i kod Banjalučana koji koriste gradski prevoz i vozača koji voze autobus.Naime, neka autobuska stajališta na koja su ljudi navikli da stoje u centru grada promijenila su svoju lokaciju.


Tako autobusi koji su saobraćali kroz Kralja Petra Prvog Karađorđevića i išli prema Vladi Republike Srpske, sada saobraćaju duž ulica Kninska-Vidovdanska-Prvog krajiškog korpusa i nastavljaju put prema parku Mladen Stojanović.


Jednosmjerni saobraćaj zbunio sve


Na ovom potezu još nisu postavljena autobuska stajališta, samo su označena za autobuse, ali to u velikoj mjeri zbunjuje same Banjalučane, ali i vozače autobusa koji još ne znaju gdje trebaju stajati.


Banjalučanka Gordana Kljajić za Srpskainfo je istakla da je uvođenje jednosmjernog saobraćaja u Banjaluci izazvalo haos među putnicima koji su autobuse čekali na stajalištima kod Arhiva Republike Srpske i na stajalištima koji se nalaze na Trgu Krajine.


–Kada krenem kući iz grada jednostavno ne znam gdje da čekam autobus. Kao i svi putnici čekala sam javni prevoz na stajalištu kod Stare autobuske stanice, ali se znalo desiti da vozači zagalame kako tu ne smiju stajati, ali nam nam ne objasne gdje je novo stajalište. Drugi problem je što ne znam da li sada postoji stajalište na relaciji od samog centra pa do zgrade Vlade RS, pa sam prinuđena da hodam skroz do parka „Mladen Stojanović“ gdje sam sigurna da će autobus naići i stati. Neshvatljivo mi je da građani nisu informisani o tome gdje se nalaze nova stajališta, danima sam tražila informaciju o tome, ali je nisam nigdje našla – istakla je ona.Šturo objašnjenje


Iz Grada Banjaluka su ranije šturo pojasnili gdje će biti nova stajališta.


Istakli su da će autobusi saobraćati iz smjera sjevera Ulicom kralja Petra I Karađorđevića od Ulice olimpijskih pobjednika (zgrada Vlade Republike Srpske) do Bulevara cara Dušaan (zgrada Ekvatora) i koristiće autobusko stajalište “Pozorište” – kod zgrade Natrodne skupštine Republike Srpske i “Centar – Pošta”, a u suprotnom smjeru autobusi će se kretati od Bulevara cara Dušana ulicama Kninska, Vidovdanska, Prvog Krajiškog korpusa, desno Ulicom olimpijskih pobjednika (Kalvan) i ići će lijevo u Ulicu Dr Mladena Stojanovića, i tom prilikom će se koristiti nova autobuska stajališta u Kninskoj ulici “Centar – park Petar Kočić” i stajalište “Skupština”.


Ono što posebno zbunjuje je to da ni sami vozači autobusa ne znaju gdje treba da staju, pa tako recimo stanu na novom stajalištu kod parka Petar Kočić i na samo 100 metara od tog stajališta, ponovo staju na stanicu kod Stare autobuske. Nekada se desi da i putnici ne znaju dokle mogu ići tom trasom, pa zamole vozača da im stane na semafor kako bi izašli iz autobusa.


Nije takođe poznato šta će biti sa stajalištima kod Boske, kod Narodnog pozorišta i kod Prirodno-matematičkog fakulteta jer je čitava trasa kroz centar grada iz pravca hotela Palas koju su koristili autobusi izgubljena.


Kod Boske je nedavno postavljeno i novo pametno stajalište, koje je uvođenjem jednosmjernog saobraćaja izgubilo svrhu.


Portal Srpskainfo je kontaktirala Grad Banjaluku pitajući ih šta će biti sa ovim stajalištima, da li će biti izmješteni ili srušeni, ali od prošle sedmice nisu dobili odgovor.


Podsjećamo, jednosmjerni saobraćaj u najvećem gradu Srpske uveden je 6. novembra, a sam gradonačelnik Banjaluke je ovo najavio kao saobraćajnu revoluciju.


Izvor tekst/foto: SrpskainfoComentarios


bottom of page