top of page

Gdje će Banjalučani parkirati svoje automobil: U samo jednoj godini IZGUBLJENO 6 PARKINGA!


U samo godinu dana Banjaluka je izgubila šest velikih parkinga u samom centru grada.


Foto: Srpskainfo


Upitanju su parkinzi iza Boske, kod Stare autobuske stanice, Akvane, Krajiške kuće, hotela Palas kao i Krašev parking.


To ujedno znači da se izgubilo na stotine parking mjesta u užem i širem centru grada. Jedini veći parkinzi koji su ostali su onaj kod Paskuline ciglane, Filozofskog fakulteta i kod Zenita. Kada je prestao sa radom parking kod Stare autobuske stanice, u centru grada je nastao kolaps u saobraćaju.


Banjalučani su bili zabrinuti gdje će sada parkirati.


Pitaju se, da li je ovo zapravo neki vid “prisile” da prestanu da koriste automobile u Banjaluci.


– Vozim automobil svaki dan jer mi je potreban zbog posla i u većini slučajeva provedem i po pola sata tražeći slobodno parking mjesto. Kada se zatvorio parking kod Stare autobuske, pokušao sam parkirati kod Paskuline ciglane i izgubio sam i ovo malo živaca što imam. Stvarno ne znam ko će nakon ovoga svega koristiti uopšte auto – priča Marko Š.


Mještanin Obilićeva Petar S. za Srpskainfo priča da on nakon svega ovoga razmišlja da više ne vozi automobil kroz centar grada nego drugi vid saobraćaja, jer mu se ne isplati.


– Kada sam vidio da su zatvorili, odnosno, izgubili i ogroman parking kod Stare autobuske, ja više ne vozim automobil. Prvo, izgubim dosta vremena dok nađem bilo gdje u gradu slobodno parking mjesto, a drugo, što više nema smisla voziti, pogotovo kada krene jednosmjerni saobraćaj – mišljenja je Petar.


Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković u intervjuu koji je dao za Srpskainfo objasnio je gdje će se Banjalučani parkirati.


-Parkiraćete kod Paskoline ciglane, gdje pravimo garažu od dva podzemna i 4-5 nadzemnih spratova. Pravimo parking iza Tržnice, kod Zenita podzemnu i nadzemnu garažu. Sa GP „Krajina“ pregovaramo da svih 500 mjesta ispod naselja Borik otkupimo i stavimo ih u funkciju. Kod RTRS-ovog parkinga planiramo nadzemne garaže – rekao je on.


A da li je to zapravo dovoljno? Saobraćajni vještak Nikola Ćopić ističe da se iz godine u godinu broj registrovanih motornih vozila u Banjaluci rapidno povećava, te je za očekivati da će isti u 2024. godini premašiti cifru od 90. 000 registrovanih motornih vozila, što predstavlja povećanje od 25. 000 vozila u vremenskom periodu od deset godina.


-S obzirom da se broj parking prostora u posljednjih nekoliko godina u gradu Banjaluci nije mnogo mijenjao, za očekivati je da će sa ukidanjem postojećih parking prostora gužve u saobraćaju postati još veće. Ukidanje parking prostora u centru grada i ne bi bio toliki problem kada bi postojali adekvatni alternativni vidovi prevoza, bilo da se radi o javnom prevozu ili adekvatnom broju taksi vozila ili adekvatnoj zamjeni ovog modela prevoza poput ubera ili lifta, ali s obzirom da ovo pitanje nije riješeno, ali i da infrastruktura za nemotorizovani saobraćaj nedovoljno prati ove pojave, mišljenja sam da će gužve u gradu postati sve veće kako vrijeme bude odmicalo – istakao je on.


Osim toga, kaže, kada govorimo o parkingu, sve veći problem postaje i broj parking mjesta za rezidente, a problem stanarskih kartica je riješen u nedovoljno banjalučkih naselja, pa potraga za parkingom ispred zgrade nerijetko traje i po desetine minuta, dok su garažne jedinice veoma skupe.


– Konačno, mišljenja sam da problem javnog prevoza neće biti u skorije vrijeme riješen, tako da jedino rješenje koje se nameće trenutno je investiranje u nadzemne parking garaže kao što je to slučaj u regionu. Napomenuo bih još i da je nekoliko stranih studija ukazalo da potraga za parking mjestom dodatno usporava saobraćajni tok, ali i da povećava stres kod vozača i utiče na smanjenje pažnje, što u konačnici može imati i negativne implikacije po bezbjednost saobraćaja – ističe on.


Podsjećamo, sve ovo su zapravo mjere koje je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković i ranije najavio, a to je manje automobila u samom centru grada. Uskoro će u najvećem gradu Srpske biti uveden i jednosmjerni saobraćaj, o čemu smo ranije i pisali.


Grad Banjaluku smo kontaktirali kako bi ih pitali šta će biti u budućnosti sa parkinzima i gdje će Banjalučani parkirati, ali do zaključenja ovog broja, nismo dobili odgovor.


Izvor: Srpskainfo


bottom of page