Galijašević: Ratom prijeti Izetbegović po direktivi zapadnih sila


Stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ocijenio je da je rat u BiH moguć jer o njemu ne odlučuju ni Srbi ni Bošnjaci, nego "destruktivne zapadne sile".Galijašević je za Srnu upozorio na opasnost od Zapada i rekao da treba biti oprezan u vezi sa aktivnostima koje u posljednje vrijeme strani faktor sprovodi.


- Mi na prostorima bivše SFRЈ, imamo masovno okupljanje stare takozvane ratne diplomatije SAD, Velike Britanije i Njemačke. Pogledajte dolazak Kristofera Hila u Beograd, Metju Palmera i Gabrijela Eskobara... Pri tome, Eskobar nije nikakav diplomata nego čovjek koji je povezan sa specijalnim operacijama u kojima se primjenjuju nasilje, likvidacije, trovanja, državni udari. Dakle, on se ne bavi diplomatijom ni u kakvom smislu, ali ga mi ovdje kao inostranog izaslanika doživljavamo kao diplomatu - rekao je Galijašević.


On je podsjetio i na Kristijana Šmita koji je, kako je rekao, iz Ministarstva odbrane Njemačke devedesetih godina prošlog vijeka učestvovao u upravljanju procesima naoružavanja hrvatske vojske. Galijašević navodi i da je Šmit 12 godina bio državni sekretar Ministarstva odbrane Njemačke i desetak godina u Bundestagu vodio Komisiju za odbranu.


- Činjenica je da mi još ne znamo šta žele SAD i Velika Britanija. Da li žele da po klasičnoj matrici riješe hrvatsko pitanje i da sukobe Srbe i Bošnjake, a da Hrvate u BiH prethodno odvoje od Srba, odnosno da odvoje hrvatsko političko pitanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja od srpskog nacionalnog pitanja i problema sa kojima se suočava Republika Srpska? - pita Galijašević.


On smatra da je pitanje i da li stranci žele rat Srba i Bošnjaka kako bi sukobili, dinamično i ponekad čudno, partnerstvo Rusije i Turske?


- Žele li da se Moskva i Ankara odmjeravaju preko leđa Srba i Bošnjaka, kako bi SAD kroz podršku muslimanima dobila podršku islamskog svijeta i onda mogla jače da nastupi prema Kini? Da li je njihov plan povratak autoriteta, nakon što su ga izgubili zbog ratova u Siriji, Iraku i bjekstva iz Avganistana? - pita ekspert za bezbjednost.


Galijašević kaže da treba pokušati da se shvati da li se ti geopolitički procesi sada odvijaju po matrici koja je viđena devedesetih godina prošlog vijeka i "da li zato poltroni i, sa stanovišta međunarodne politike, beznačajni ljudi, poput /lidera SDA Bakira/ Izetbegovića prijete ratom".


- Da li je predsjednik SDA samo portparol jedne geopolitičke operacije u kojoj je namijenjeno stradanje Bošnjaka i Srba? Izetbegović stavlja bošnjačku i srpsku glavu na panj, kao i budućnost BiH, jer niko ne zna kako će se ti procesi završiti. Ovo nisu devedesete i svijet više nije unipolaran. Postoji veliko partnerstvo dvije snažne islamske zemlje - Irana i Turske, sa Rusijom - ukazuje Galijašević.


On je rekao da je posljednja ratnohuškačka Izetbegovićeva izjava samo nastavak raspirivanja političkih napetosti, koja traje već nekoliko mjeseci.


- Mene razvoj situacije plaši. Bojim se da međunarodne okolnosti, način na koji su sve pripremili, ne vode dobrom. Prvo je /bivši visoki predstavnik Valentin/ Incko, izvan svojih ovlašćenja, donio zakon koji je nesprovodiv i neustavan. Dakle, konstantno se radilo na razaranju Dejtonskog sporazuma kroz instituciju izmišljenih ovlašćenja i samovlašća visokog predstavnika i poremećene uloge Ustavnog suda BiH koji donosi norme, a ne tumači Ustav - ističe Galijašević.


On kaže da se nameće pitanje šta je Incko htio da postigne tim zakonom, osim da iskomplikuje situaciju. Galijašević ističe da je jasno da je to bilo naručeno, kao i dolazak Šmita bez mandata UN, dodajući vatru na već stvorenu konfuziju.


- Sada imamo Izetbegovića koji je dio te iste konfuzije. On ponovo pali vatru i dodaje benzin na nju. On gura Bošnjake u sukob iako su nespremni za rat. Јa vam garantujem da su i Srbi i Bošnjaci, ekonomski i psihološki, potpuni nesposobni za vođenje rata u BiH. Ali, onaj koji je sposoban je i poslao Izetbegovića da govori gluposti o ratu za koji se navodno treba spremati. Zato njegove prijetnje treba ozbiljno shvatiti. Rat je moguć jer o njemu ne odlučuju ni Srbi ni Bošnjaci, nego destruktivne zapadne sile koje imaju ogromni kapacitet destrukcije i ne ustručavaju se da ga upotrebe - upozorava stručnjak za bezbjednost.


Galijašević dodaje da je današnja zvanična bošnjačka politika i antisrpska i antihrvatska.


- Moglo bi se reći da ona ide u dvije kolone - crno-zelena kolona islamizma i crvena lažno građanska, socijaldemokratska internacionala - naglašava Galijašević.


On objašnjava da je osnovni smisao bošnjačke politike bio i ostao - kako pomiriti nekadašnjeg predsjednika SFRЈ Јosipa Broza Tita i muslimanskog ratnog lidera Aliju Izetbegovića.


- Oni su to uradili tako što su izjednačili Srbe i Hrvate u svojoj mržnji. Bošnjaci se ne mogu dogovoriti sa Hrvatima oko tako banalnog pitanja kao što je predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH. Ne mogu da se dogovore hoće li ga birati zaista Hrvati ili 200.000 najgorih Bošnjaka koji znaju kakve posljedice izaziva kada preglasate jedan narod i dovedete /Željka/ Komšića i od njega napravite "kalibar" političara koji brine o diplomatiji - ocijenio je Galijašević.


Galijašveći smatra da bošnjačka politika ne voli ni Srbe ni Hrvate.


- Vrlo je malo otpora u intelektualnim krugovima politici koju udruženo vode "Alija" i "Tito", odnosno SDA, SDP i njima podložne partije. Dakle pomirene su crvena i zelena ili crna internacionala, jer vidimo da politički islam ima duboka obilježja političkih organizacija "Al kaide", "Islamske države" i, posebno "Muslimanskog bratstva" - rekao je Galijašević.


Galijašević ističe da pomirenje tih filozofija znači da su se Bošnjaci odrekli države, da puštaju strancima da u njihovo ime njome upravljaju i da su stranom faktoru dozvolili da napravi društvenu laboratoriju u kojoj ispituju mogućnosti spajanja dva potpuno suprostavljena identiteta - "takozvanog liberalno-građanskog koji je produkt komunističkog nasljeđa i islamističkog koji je rezultat osmanskog".


Stručnjak za bezbjednost kaže da mu je "najveće razočarenje to što Bošnjaci ne mogu da se dogovore ni sa kim od svojih komšija".


- Žao mi je što ne mogu da vidim odgovor na pitanje jesmo li, zaista, nesposobni da se sa komšijama dogovorimo oko banalnih stvari? Da li je moguće da ne možemo da se dogovorimo ko će predstavljati mog komšiju Hrvata ili zašto bih ja uređivao kuću Republici Srpskoj, ako ona sama sebe finansira? - pita Galijašević.