Gašić: Vakcinacija je jedan od najvažnijih zadataka, posebno za privredni sektor

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je danas da je proces vakcinacije, posebno za privredni sektor, jedan od najvažnijih zadataka koji se mora što brže i bolje sprovoditi, te pozvala privredne subjekte da omoguće vakcinaciju radnicima.


Pred nama je neizvjestan period i ono što možemo uraditi u ovom trenutku jeste da pozovemo sve radnike da se vakcinišu da privredni sektor ne bi došao u neželjene situacije i priču o zatvaranju. To ne smijemo dozvoliti – rekla je Gašićeva, koja je u prostorijama Privredne komore Srpske u Banjaluci prisustvovala revakcinaciji “sinofarmom” stotinjak radnika iz 12 privrednih subjekata, od kojih je određeni broj iz sektora trgovine i ugostiteljstva.


Ona je rekla novinarima da vakcina ima dovoljno, dodajući da udruženja, kao što je Udruženje poslodavaca trgovine i ugostiteljstva Republike Srpske – Horeka, sprovode dodatne aktivnosti u smjeru vakcinacije da to usklade sa radnim vremenom zaposlenih.

Gašićeva je podsjetila da više od 98 odsto zaraženih virusom korona sa težom kliničkom slikom čine oni koji nisu vakcinisani, te izrazila uvjerenje da je to dovoljan pokazatelj i razlog da se svako vakciniše.


Predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić ocijenio je da napreduje masovna vakcinacija radnika u privrednim društvima, kako je planirano, te dodao da Privredna komora pruža logistiku.


On je rekao da Privredna komora nastoji da pomogne da na jedom mjestu, efikasnije i brže bude vakcinisan što veći broj radnika.


,,Radnici iskazuju interesovanje za određenu vrstu vakcine, tako da moramo voditi računa i o tome i da pravimo analizu kakvi su interesi radnika i da li se to može u određenom trenutku ispoštovati u potpunosti'', dodao je Đorić.