Gašić: Povećava se broj turista

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić navela je da je za sedam mjeseci ove godine u Srpskoj zabilježeno 60 odsto više posjeta turista nego lani i da to ukazuje da će Srpska pronaći način da prevaziđe i sanira posljedice izazvane pandemijom virusa korona.Gašićeva je povodom obilježavanja 27. septembra, Svjetskog dana turizma, istakla da je ta oblast jedna od privrednih grana na koje je pandemija virusa korona imala veoma negativan uticaj, te napomenula da Republika Srpska treba da iskoristi potencijal koji ima u prirodnim bogatstvima, jer su upravo to destinacije koje su tražene na svjetskom nivou.


"Naše planine, rijeke, šume i druge prirodne ljepote su upravo ono čime treba da se izdvojimo iz ponude svjetskih destinacija i Republiku Srpsku predstavimo u najboljem mogućem svjetlu", rekla je Gašićeva novinarima u Banjaluci.


Prema njenim riječima, u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona, kada se u granice bile zatvorene, do izražaja su došle određene mikrolokacije, te privukle veliki broj turista, kao što su seoska domaćinstva, nacionalni parkovi, banje i planine.


Gašićeva je istakla da je plan da se u narednom periodu radi na uvezivanju sistema za evidentiranje broja posjeta i noćenja turista da bi se znao precizan broj ljudi koji dolaze u Republiku Srpsku i BiH.


Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević rekao je da su u okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma pripremljeni izložba fotografija turističkih destinacija Srpske, kao i projekat "Digitalno putovanje kroz Srpsku".


"Projekat predviđa digitalno putovanje kroz Srpsku i predstavljanje njenih atraktivnih destinacija putem `vi-ar` naočara da bismo potencijalne turiste na sajmovima na kojima budemo gostovali zainteresovali da posjete upravo te lokacije", rekao je Lončarević.


Autor izložbe fotografija i promotivnog videa Vladimir Tadić rekao da je okosnica njegovog rad da prikaže predjele Srpske u kojima gotovo da i nema života, ali i onih koje su posjećene.


"Osim različitih destinacija, na filmu su predstavljene i brojne aktivnosti koje turistima mogu biti zanimljive, kao što je paraglajding, vožnja kvadovima, penjanje, jahanje i druge", rekao je Tadić.