Gaćanović: Ministarstvo nije protiv rušenja nelegalnih objekata ako se ispoštuju procedure

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miladin Gaćanović rekao je za ATV da ovo ministarstvo nije protiv rušenja bespravno izgrađenih objekata, ukoliko se prethodno ispoštuju sve potrebne pravne procedure.


Gaćanović je rekao da graditelj, iako je bespravan, ima pravo na pravičan i fer upravni postupak, u kojem treba da se razmotre mogućnosti da li on može da zadrži objekat tako što će ga trajno ili privremeno legalizovati.

"Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata daje mogućnost bespravnom graditelju, ukoliko je gradnju objekta započeo prije donošenja Zakona, odnosno prije 18. jula 2018. godine, da legalizuje objekat, te da se objekat ne može ukloniti dok se ne završi postupak legalizacije", rekao je Gaćanović.


On je ukazao da se nelegalno izgrađeni objekti, čija je izgradnja započela nakon donošenja Zakona, ne mogu legalizovati. Kako kaže, tu inspektor ima jednu mogućnost - da donese rješenje o rušenju.


Govoreći o slučaju "Kajak terase" u Banjaluci, Gaćanović je naveo da je inspektor napravio grešku, jer nije ispoštovao procedure.


"U konkretnom slučaju, inspektor je bio dužan zaključkom prekinuti postupak, dok se pravosnažno ne okonča postupak legalizacije", naveo je Gaćanović.


On je napomenuo da inspektor, preskačući procedure, onemogućava investitora da pokuša da ostvari svoja prava za legalizaciju.

Gaćanović je naveo i da je u određenim fazama analize broj bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj bio veći od 80.000, od čega oko 20.000 na području grada Banjaluke.