Festival književnosti “Imperativ” od 30. maja do 3. juna u Banjaluci

Četvrti regionalni festival književnosti “Imperativ” biće održan od 30. maja do 3. juna u Kulturnom centru Banski dvor, a u organizaciji ove institucije i Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ”.

„Prve festivalske večeri biće otvorena multimedijalna izložba „Oganj ili Svjetlost?“ koju je priredio umjetnik Hadron Higgs, kreator ovogodišnjeg vizuelnog identiteta festivala.


Vizuelni identitet inspirisan je distopijskim romanom Reja Bredberija ‘Farenhajt 451’ iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Kroz multimedijalnu izložbu ‘Oganj ili Svjetlost’ ispričana je priča iz romana ‘Farenhajt 451’, a povezana je sa vremenom u kojem živimo. Postavka će ukazati na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da se prednost daje vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rijaliti programa”, saopštila je Aleksandra Madžar, portparol “Imperativa”.

Sa početkom festivala, glasi dalje saopštenje, u Koncertnoj dvorani biće otvoren i sajam knjiga.


“Sajamski dio festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10 do 21 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: ‘Booka’, ‘Lom’, ‘Kontrast’, ‘Buybook’, ‘Geopoetika’, ‘Enklava’, ‘Vrijeme’, antikvarijat ‘Ramajana’, ‘Deveta dimenzija’, ‘Art scena’, Udruženje književnika RS, ‘Imprimatur’, ‘Pčelica’, koji su pripremili povoljne sajamske cijene”, otkrila je Madžareva.


Kako je dalje navela, prve večeri u okviru programa “Poeziju će svi čitati” pjesnikinja i akademska slikarka iz Banjaluke Borjana Mrđa i pjesnikinja iz Zagreba Monika Herceg govoriće svoje stihove.


“Program će biti nastavljen razgovorom sa Miljenkom Jergovićem. Sa Miljenkom će o njegovom novom romanu ‘Vjetrogonja Babukić’ razgovarati književnik Darko Cvijetić. Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Pored Jergovića u programu ‘Razgovor sa piscem’ učestvovaće Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić”, kazala je Madžareva.

Ona navodi da će u programu “Poeziju će svi čitati” učestvovati i Dragana Grujinović, Vladana Perlić, Predrag Bjelošević, Aleksandra Marilović, Katarina Sarić, Mladen Blažević, Vitomirka Trebovac i Vladan Krečković.

“U programu ‘Note i slova’ posjetioci će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar”, najavljuje Madžar.


Pored nabrojanih na ovogodišnjem “Imperativu” najavljeni su i programi “Bajkovnica”, “Lektira u podne”, “Kafa sa piscem”.

Izvor: Nezavisne / Autor: Milan Rakulj