top of page

Evropski gradovi zabranjuju električne trotinete, Stanivuković ih nabavio 200 i krši zakon!


Gradonačelnik Banjaluke DraškoStanivuković pohvalio se na svojim društvenim mrežama kako je u grad stiglo čak 200 električnih trotineta. Kako naš portal nezvanično saznaje, trotineti su se trebali koristiti samo u period trajanja “Srpska Open”, međutim na insistiranje njgove savjetnice Milade Šukalo, električni trotineti ostaju u Banjaluci na trajnu upotrebu. Šukalova je trotinete nabavila preko jedne firme u Sarajevu, a cijena istih za sada nije poznata.Dok se prvi čovjek Grada promoviše, veliki broj evropskih gradova i zemalja ozbiljno razmatra zabranu upotrebe električnih trotineta. S obzirom da infrastrukturni projekti i danas čekaju na realizaciju, u velikom broju banjalučkih ulica trotoari i cesta su devastirani. Postavlja se pitanje kuda će se bezbijedno moći voziti električni trotineti, a posebno u periodu trajanja najvećeg sportskog turnira kada će saobraćaj biti izrazito gust i otežan.


Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske vlasnik električnog trotineta je dužan da posjeduje identifikacionu potvrdu prema članu 426. ovog zakona. U pitanju je dokument kojim se potvrđuju tehničke karakteristike lakog električnog vozila. Identifikaciona naljepnica se postavlja na električno vozilo radi prepoznavanja, a pomenute naljepnice izdaju stanice tehničkog pregleda vozila. Da li 200 Stanivukovićevih trotineta ima neophodnu potvrdu ili prvi čovjek grada svjesno krši zakon?Pariz kroz referendum planira zabraniti upotrebu električnih trotineta. Neodgovorno korištenje i sve veći broj nesreća uticali su na negativan stav gradskih vlasti prema popularnom načinu prevoza. Još jedna zemlja po ugledu na francusku prestonicu zbog bezbjednosti građana razmatra zabranu upotrebe električnih trotineta. Naime, Njemački parlament trebalo bi da uskoro usvoji izmene Zakona o saobraćaju, koje bi omogućile regijama i gradovima da zabrane upotrebu električnih trotineta i drugih vozila koja spadaju u sferu mikromobilnosti.


Sa ovom vrstom vozila u javnosti i na društvenim mrežama došle su i bezbroj vrsta polemika i rasprava. U prilog tome govore i rezultati ankete koja je sprovedena na portalu mondo.rs. Naime, 44% ispitanika smatra da su vozači trotineta bahati i da ih nerviraju, 22% ispitanika smatra da je to odličan vid prevoza, dok 34% razmišlja da ih kupi. Takođe, otvorila su se i bezbroj pitanja i nedoumica. Kuda mogu da se kreću, kojom brzinom, ko sme da ih vozi, da li je potrebna dodatna zaštitna oprema, kakva signalizacija je neophodna, da li vozači trotineta moraju da poznaju signalizaciju i pravila saobraćaja, da li ih zakon prepoznaje?


bottom of page