top of page

Evo ko su uhapšeni Banjalučani u akciji "Kurir"

U policijskoj akciji "Kurir“ banjalučka policija uhapsila je četiri osobe zbog sumnje da su počinili četiri teške krađe, zapalile automobil i bacile bombu pred kuću bivšeg sudskog policajca u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.Prema saznanjima Srpskainfo zbog krađa su uhapšeni Zoran Aleksić, Radenko Šavija i Petar Pajić, a zbog bombe i paljevine Radomir Dobraš, svi iz Banjaluke. Većina uhapšenih je godinama poznata policiji po teškim krivičnim djelima.


Izvor Srpskainfo pojašnjava da je trojka koja je išla u krađe radila zajedno i da su krali novac i nakit.


"Kada su obili jednu kuću u Banjaluci tom prilikom su ukrali nakit i novac u vrijednosti od 13.000 maraka. Pošto su tada prošli sa dobrim plijenom, ponovo su se vratili do iste kuće, ali tada su imali manje sreće. Takođe iz jednog stana su ukrali još oko 11.000 maraka", ističe izvor.


Oni su imali razrađen sistem kada su išli u krađe i način kako bi vlasnika izvukli iz njihovih stanova, a zatim ih pljačkali.


Prema njegovim riječima, Dobraš je bombu bacio na kuću bivšeg čuvara u zatvoru Mile Kalabića, a zapalio je vozilo banjalučkog vatrogasca Jovice Vukelić.


Portparol PU Banjaluka Milana Stojanoviće rekla je da su službenici Policijske uprave Banjaluka, juče i danas realizovali operativnu akciju kodnog naziva "Kurir“, a koja je usmjerena na sprečavanje i otkrivanje imovinskih krivičnih djela, u okviru koje su izvršili kriminalističku obradu Z.A., P.P. i R.Š. svi iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da su počinila četiri krivična djela „Teške krađe“.


Ona je istakla da je u toku je kriminalistička obrada R.D. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela "Izazivanje opšte opasnosti“ i "Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“.


"Z.A., P.P. i R.Š se sumnjiče da su navedena krivična djela počinila na području Grada Banjaluka u vremenskom periodu od oktobra 2021. godine do dana 19. septembra ove godine. Meta napada su bile porodične kuće i stanovi odakle su osumnjičeni krali novac i zlatni nakit. Materijalana šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 25.000 KM", pojasnila je Stojanovićeva.


Prema njenim riječima, preduzimanjem mjera i radnji, policijski službenici su došli do saznanja da se R.D. može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela "Izazivanje opšte opasnosti“ koje je izvršeno u Banjaluci u ulici Dubička.


"Tada je 29. oktobra 2019. godine, u dvorište porodične kuće oštećenog bačena ekslozivna naprava, ručna bomba, te je tom prilikom došlo do oštećenja na fasadi i balkonskoj ogradi. Takođe, R.D. se sumnjiči da je dana 6. juna prošle godine u ulici Miloša Matića upotrebom zapaljive tečnosti i otvorenog plamena izazvalo požar na putničkom vozilu 'turan'", rekla je Stojanovićeva.


Sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Comments


bottom of page