top of page

Evo kada stiže promjena vremena

Poznati meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da iako će septembar biti topao, sa ljetnim vrućinama je gotovo, jer smo meteorološki ušli u jesen, noći i jutra su svježiji i drugačiji je utisak.Kada je u pitanju vremenska prognoza za septembar, Todorović najavljuje da ćemo sredinom mjeseca imati osvježenje i pad temperature.


"Očekuju nas osvježenja 14. i 15. septembra, sa padom temperature do 5 stepeni. Sljedeća temperaturna osvježenja nas očekuju oko 19. septembra", rekao je Todorović.


Objasnio je da je 30 stepeni Celzujusovih u septembru nije isto kao u junu, pošto je tada sunce na maksimalnoj visini.


On je dodao da se vremenske prilike ne poklapaju sa astronomskim zbog osunčavanja.


Komentarišući nevrijeme i štetu prouzrokovanu superćelijskom olujom koja je bila aktivna u toku ljetnih mjeseci, Todorović je istakao da je taj termin poznat odavno, ali nije bio zastupljen u medijima, prenosi "Mondo".


Rekao je da jednoćelijske oluje imaju životni vijek oko 50 minuta, dok superćelijske mogu trajati od nekoliko sati do jednog dana, i nose sa sobom jak vjetar i vremenske nepogode.


"Kod nas te pijavice dostižu brzinu do 200 kilometara na sat, što je za Ameriku uobičajeno. Posljednje nevrijeme u Beogradu nije bilo propraćeno pijavicom, ali je nevrijeme u Bačkoj imalo pijavicu što potvrđuju i snimci sa lica mjesta", rekao je Todorović.


Istakao je da u toku 2022. godine nije bilo zabilježenih slučajeva pijavica na prostoru Srbije, dok se 2021. godine jedna dogodila na planini Tari.

bottom of page