top of page

Evo šta život BEZ INTIMNIH ODNOSA URADI MUŠKARCIMA, A ŠTA ŽENAMA

Da li u ovo vrijeme užurbanog stila života, koji je prepun stresa, dolazi do zanemarivanja naših ličnih potreba. Nedavno istraživanje je pokazalo kako svaki peti par, koji je u vezi iii braku, posljednjih mjesec dana nije imao intimne odnose. Šta dovodi do ovog fizičkog i emotivnog udaljavanja partnera?!Foto: Profimedia


Ovaj sve češći problem je i dalje tabu, a dovodi do velikih problema. Naime, na njega treba reagovati onda kada krene da se dešava, a ne mjesecima i godinama kasnije, jer je tada šteta već nanesena.


Problem nastaje onda kada partner izbjegava intimni odnos u situacijama kada je moguće imati ga. Tada dolazi i do sukoba ega, jer ona strana koja želi odnos ispada kako da joj je "samo do toga", a strana koja je uzdržana biva markirana kao bezosjećajna, i ona koja zapostavlja partnera.


Predrasuda je da život bez intimnih odnosa teže pada muškarcima, jer kako istraživanja pokazuju, seksualna apstinencija utiče drastično i na žene.


Bilo da je loš, srednji ili odličan, snošaj je osnovna potreba ljudi. Neki lakše podnose apstinenciju, dok drugi mogu poludjeti u danima "suše", pa se ponašaju u neskladu sa svojim karakterom. O muškoj apstinenciji se više priča, dok se na ženski račun pričaju vicevi i prave teorije o histeriji te nervoze prouzrokovane celibatom.


Još su drevni Grci za žene koje duže vreme apstiniraju govorili kako pate od histerije, a "histera" je latinski naziv za matericu. Vjerovalo se kako žene u toku odnosa dobijaju impuls zadovoljstva koji putuje od materice po cijelom organizmu, a u njegovom nedostatku pate svi organi. Rezultat je nervozna žena, koja svoje frustracije liječi na okolini. Stručnjaci danas otkrivaju šta zaista nedostatak se*sa čini ženskom organizmu.


Kod žena u plodnoj fazi, odnosno od početka menstruacije do klimaksa, želja za se*som pojačava se i smanjuje u odnosu na dane menstrualnog ciklusa. Tokom ovulacije, koja je obično sredinom ciklusa, potreba za se*som je najjača. Takođe, u danima pred sam ciklus potreba se povećava i u do doba se*s najviše nedostaje.


Iako je ženska masturbacija donekle tabu, činjenica je da u periodima apstinencije i žene to rade, samo, smatra se u manjoj mjeri nego muškarci.


Često se kaže da u dobrom odnosu se*s ima ulogu od samo 10 odsto, dok u onom lošem ima 90 posto - što je jedno od objašnjenja zašto su ljudi spremni da ostanu u lošim vezama, ili pak prekinu dobre ako je se*s nezadovoljavajući. Prosječan par u braku vodi ljubav u proseku jednom nedeljno, ali svaki 20. par u potpunosti apstinira od se*sa.
bottom of page