top of page

Euromelanom 2023 - Dermatolozi Klinike za kožne i polne bolesti su organizovali besplatne preglede

U okviru "Euromelanoma 2023" kampanje u UKC-a Republike Srpske, dermatolozi Klinike za kožne i polne bolesti su organizovali besplatne preglede kožnih promjena za sve zainteresovane građane, te su bili na raspolaganju svim koji su se željeli pregledati, dobiti preporuke, savjete i informacije o prevenciji melanoma.



Melanom je najsmrtonosniji oblik karcinoma, a prevencija i rano otkrivanje su ključni faktor za spašavanje života. Zbog toga ovu kampanju smatramo veoma važnom i pozivamo sve da iskoriste da na vrijeme pregledaju svoju kožu.


„Zahvaljujem vam ste što ste i danas u našoj ustanovi. UKC Republike Srpske pored liječenja ima i obavezu da radi na prevenciji i edukaciji građana po pitanju raznih oboljenja. Danas u Klinici za kožne i polne bolesti za naše građane smo organizovali preventivne preglede kože. Upravo u tome je i ključ, da se bolest otkrije na vrijeme kako bi liječenje bilo efikasnije. Organizovanjem preventivnih pregleda kao što je ovaj, podižemo svijest kod naših građana o važnosti pravovremenih pregleda“, rekao je prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske.



„Zahvaljujem vam se što ste danas došli. Moram da naglasim da su se zaposleni u Klinici za kožne i polne bolesti organizovali u dvije smjene po pet ljekara koji će danas da pregledaju građane. Ono što je važno da naglasim da svi građani sa uputnicom mogu da dođu u Kliniku za kožne i polne bolesti i neki drugi dan, tj. ako nisu stigli danas da se pregledaju mogu to da obave bilo koji radni dan u godini ako imaju sumnju na neku kožnu promjenu. Nažalost, melanom je kao i ostali karcinomi svuda u svijetu u porastu. Klinika za kožne i polne bolesti raspolaže sa savremenom opremom i edukovanim kadrom kako bi se ova bolest otkrila pravovremeno“,rekla je prof. dr Jagoda Balaban, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti.


„S obzirom na činjenicu da je melanom jedan od najmalignijih karcinoma vrlo je važno da se otkrije na vrijeme. Upravo je cilj Euromelanoma kampanje koja se i sprovodi u Klinici za kožne i polne bolesti podizanje svijesti o ovom oboljenju. Procenat izliječenja je mnogo veći kada se ova opaka bolest otkrije na vrijeme“, rekla je dr Dragana Popović, dermatovenerolog Klinike za kožne i polne bolesti.



bottom of page