top of page

EU parlamentarka poručuje da Šmit više nema kredibilitet za funkciju u BiH


Više od 25 evrozastupnika iz njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta pozvalo je Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnik, da povuče nedavno nametnute izmjene Izbornog zakona, a evroparlamentarka Tineke Strik, koja je pokrenula ovu inicijativu, kaže da "Šmit više nema kredibilitet da obavlja ovu funkciju i da se svojim odlukama svrstao na jednu stranu".Strik je u izjavi za sarajevsku N1 tv navela da je Šmita pozvala u Komitet za spoljne poslove očekujući da će opravdati odluku koju je donio na dan Opštih izbora u BiH o izmjeni Ustava Federacije BiH i izmjeni Izbornog zakona BiH.


Ona je rekla da OHR i Šmit imaju moć u BiH jer može nametati zakone, a on je to, kaže, uradio u izbornoj noći zanemarujući i neuvažavajući birače koji moraju znati pravila po kojima biraju.


Ocjenila je da je Šmit nametnutu odluku donio u “najgorem mogućem trenutku” i da je time, kako kaže, pokazao da mu nije stalo do toga šta građani i birači u BiH uopšte žele.


Strik kaže da nije problem samo trenutak za donošenje ovih odluka, već i sadržaj samih amandmana.


Ističe da je Šmit tim odlukama na neki način cementirao etničku segregaciju.


– To vodi ka etničkim podjelama i mislim da je opasno, mislim da je zemlja previše podijeljena po osnovu etničke pripadnosti, a ja mislim da treba ići napred prema inkluzivnom društvu gde svaki građanin i glas imaju istu težinu – rekla je Strik.


Šmit je, ističe, tim odlukama na neki način smirio HDZ umjesto da, kako kaže, traži rješenja koja vode zemlju naprijed.


Ukazuje da je Šmit na taj način napravio prepreku za novoizabrane političare da konstruktivno zajedno rade.


– Evropski parlament nema moć i ovlašćenja nad OHR-om i Šmitom. Vijeće za implementaciju mira ima tu moć, ali mislim da je važno da uputimo vrlo jasan signal. Postoji veliki broj stranaka u Evropskom parlamentu koji se ne slaže s njim, ljuti su i mislim da on nema više kredibilitet za ovu funkciju -. rekla je Strik.


Smatra i da je za ovu funkciju neophodno imati kredibilitet i autoritet.


– S jedne strane je to opravdano, a s druge strane, želimo poslati poruku da je pogrešno to što je on uradio te da mora pojasniti svoju poziciju – rekla je, između ostalog, Strik.

bottom of page