Etno grupa "Nebeska krajina" čuva od zaborava srpsko porijeklo i tradiciju


Etno grupa "Nebeska Krajina" iz Bosanksog Petrovca, sa blagoslovom episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija, snimila je video spot za pjesmu "Znaš li rode mili gdje su sveta mjesta?" s ciljem promocije krajiških svetinja, crkava i manastira.Cilj spota je i očuvanje jezičkog, vjerskog i kulturnog identiteta srpskog naroda u Krajini i BiH.


Autor projekta i teksta pjesme Predrag Vujić, profesor pravoslavne vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi Bosanski Petrovac, rekao je da Srni da će video spot biti promovisan u nedjelju, 5. septembra, u porti Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.


On je rekao da je pjesma snimljena u okviru dvogodišnjeg projekta "Zove Crkva, zovu preci" kojeg s blagoslovom episkopa Sergija, realizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Smoljana.


Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a video spota produkcija "Zaboravljeni korijeni" iz Istočnog Sarajeva.


“Krajina je, uz Kosovo i Metohiju, najsvetije parče naše zemlje i najskuplja naša riječ. Osim kosovskog postoji i krajiški zavjet, ispisali su ga svojom žrtvom mučenici garavički, drvarski, livanjski, risovački, glamočki, kulenvakufski, šušnjarski, mučenici Petrovačke ceste i brojni drugi svetitelji iz našeg svetog roda krajiškog”, rekao je Vujić.