Elektrokrajina: Neto dobit 2,7 miliona KM

Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka je za devet mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit od 2,7 miliona KM i uspjelo da lanjski gubitak od 23,4 miliona KM preokrene u profitabilno poslovanje u 2021. godini.Vršilac dužnosti direktora "Elektrokrajine" Banjaluka Dragan Čavić rekao je da je finansijski rezultat za čak 26 miliona KM bolji u odnosu na isti prošlogodišnji period, te da je to ostvareno zahvaljujući nizu mjera na reorganizaciji i restrukturiranju preduzeća.


On je naveo da je daleko veća stopa smanjenja rashoda u odnosu na smanjenje prihoda omogućila preduzeću da održi tekuću likvidnost i ostvari pozitivan bilans uspjeha koji je realno i objektivno prikazan.


Čavić je ukazao da su u ovom preduzeću, dosljednim aktivnostima, uspjeli da kratkoročna potraživanja u devet mjeseci smanje za skoro 40 odsto, odnosno za više od 10 miliona KM, te da naplate tri miliona KM otpisanih potraživanja, saopšteno je iz "Elektrokrajine".


"Ostvareni rezultati pokazuju da smo poslovanje uspješno prilagodili okolnostima znatnog gubitka poslovnih prihoda zbog zakonske obaveze prestanka poslova prodaje električne energije u sklopu projekta reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća", naglasio je Čavić.


On je naveo da je jedna od mjera bila optimizacija radne snage, zbog čega je preduzeće u protekle dvije i po godine za trećinu smanjilo broj radnika sa 1.908 na 1.270, što je omogućilo višemilionske uštede na platama.


"Za dvije i po godine od kako se nalazim na čelu preduzeća, u distributivnu mrežu smo investirali 60 miliona KM. Izgrađeno je i sanirano 913 kilometara vodova i 330 trafo stanica, što je maksimum u granicama naših finansijskih mogućnosti", istakao je Čavić.


On kaže da su svjesni da to nije dovoljno, jer bi za potpunu rekonstrukciju mreže na području Krajine, prema nekim procjenama, trebalo više od pola milijarde KM, što uveliko premašuje investicioni potencijal ovog preduzeća.


Kada je riječ o unapređenju kvaliteta isporuke električne energije, u "Elektrokrajini" ukazuju da su u elektrodistributivnu mrežu i druge razvojne projekte u proteklih devet mjeseci uložili 16,6 miliona KM.


Ukupne obaveze preduzeća su smanjene za 8,4 miliona KM ili za 3,5 odsto, dok su distributivni gubici umanjeni za 2,7 odsto, sa čim Uprava preduzeća nije u potpunosti zadovoljna jer smatra da postoji prostor za još veći napredak.


Ukupni prihodi od januara do septembra iznosili su 111,8 miliona KM, što je smanjenje za 11,2 odsto, dok su rashodi istovremeno smanjeni za čak 27 odsto, na 109,1 milion KM, dodaje se u saopštenju.