top of page

Ekskurzije usporile HPV imunizaciju: Evo koliko djece u Banjaluci je primilo vakcinu

Do sada je 274 djevojčica i 86 dječaka primilo preporučenu vakcinu protiv humanog papilom virusa (HPV) u Centru za vakcinaciju Doma zdravlja Banjaluka.
Ova vrsta imunizacije u Republici Srpskoj započeta je početkom aprila ove godine, preporučuje se za uzrast od 11 do navršenih 15 godina i za njih je vakcina besplatna.


Kako su za Srpskainfo rekli u Domu zdravlja, imunizaciju protiv HPV rade po preporukama i smjernicama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.


– Timovi porodične medicine pozivaju roditelje djece koja su starosne dobi od 11 do navršenih 15 godina, oba pola, i traže informaciju o zainteresovanosti za vakcinaciju. Na osnovu dobijenih informacija sačinjavaju se spiskovi i određuju termini za vakcinaciju. Osim navedenog, promocija se radi i posredstvom medija, edukativnih panela i u direktnom razgovoru sa pacijentima – kažu u Domu zdravlja.


Dodaju da je zainteresovanost za vakcinaciju nešto manja u maju mjesecu jer su u toku ekskurzije.


Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Milan Latinović ranije je rekao da je plan da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.


– Ovo je veliki korak u našem zdravstvenom sistemu, jer oko 200 žena godišnje oboli od karcinoma kao jednog od najčešćih malignih bolesti koje pokreće HPV virus, dok oko 50 njih umre – rekao je Latinović.


Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović podsjetila je da HPV virus jedan od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju.


Ovu vakcinu mogu da prime i stariji od 15 godina, ali oni plaćaju 210 KM.

bottom of page