Eko toplane: Digitalizacijom distributivne mreže do kontrole upravljanja energijom


Projekat digitalizacije distributivne mreže pomoći će da se lokalizuju kritične tačke, saopšteno je iz Eko toplana.- Projekat digitalizacije distributivne mreže Eko toplana, koji je u planu za naredni period, pomoći će da se u etapama obezbijede nadzor i upravljanje sistemom daljinskog grijanja kako bi se omogućio kontrolisan proces upravljanja, čime bi se unaprijedilo funkcionisanje ovoga sistema - izjavio je pomoćnik direktora Instituta Mihajlo Pupin iz Beograda Aleksandar Car, nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Eko toplana.


Sastanak je održan u cilju buduće saradnje Instituta i Eko toplana.


Glavna tema sastanka bila je upravo digitalizacija toplifikacione mreže.


- Riječ je o kompleksnom procesu koji bi trebalo da bude realizovan u nekoliko etapa. Krajnji cilj je da se omogući smanjenje utroška energenta na način da korisnici i dalje imaju isti efekat, odnosno kvalitet toplotne energije - pojasnio je Car.


Dodao je da će projekat digitalizacije distributivne mreže pomoći da se lokalizuju kritične tačke.


- Sada je to veoma otežano jer nemamo uvid u realno stanje, a ovaj sistem omogućiće da se utvrdi gdje su problemi. Postojaće indikacije gdje su problemi na sistemu, gdje curi energija, gdje su veliki gubici i problemi u sistemu – kazao je Car.


On je podijelio i svoje impresije proizvodnim postrojenjem Eko toplana.


- Ovako moderno postrojenje nisam vidio u skorije vrijeme. Moderno, sa veoma dobrim tehničkim rješenjima, kako dopremanja sirovine, tako i samim pozicioniranjem kotlova, izmjenjivača toplote. Ono što je veoma važno jeste da su izduvni gasovi minorni. Riječ je o postrojenju koje može da bude u centru grada, a da ne zagađuje životnu sredinu, što je veoma pozitivno i važno za sve stanovnike Banjaluke - istakao je Car.


Na sastanku je bilo i riječi o budućoj potencijalnoj nadogradnji ovoga sistema i njegovoj optimizaciji, digitalizaciji očitavanja kalorimetara, ali i o potencijalu solarne energije, čije korištenje smanjuje troškove potrošnje električne energije, navodi se u saopštenju.