Eko toplane Banjaluka pune budžet Grada

Upravni odbor Eko toplana Banjaluka uputio je predlog Skupštini Društva za donošenje odluke o isplati dividende iz ostvarene dobiti u prošloj godini u iznosu od 400.000 KM, saopšteno je iz ovog preduzeća.U skladu sa vlasničkim udjelima, na račun Grada Banjaluka biće uplaćeno 195.880 KM, dok će na račun privatnog partnera, kompanije IEE Tehnology, biti uplaćeno 204.120 KM.


– Ovo je drugi put od osnivanja Eko toplana da se vlasnicima isplaćuje dividenda. Prošle godine isplaćeno je 200.000 KM, što je bilo prvi put od kako postoji sistem daljinskog grijanja u našem gradu, da je toplana, u ovom slučaju preduzeće Eko toplane Banjaluka, svojim osnivačima isplatilo dobit – naveli su u ovom preduzeću.


Ovom isplatom, u skladu s planom, isplaćeni iznos dividende u odnosu na prethodnu godinu biće duplo veći, dok je za narednu godinu u planu da isplaćeni iznos minimalno dva puta bude uvećan u odnosu na ovu godinu.


Osnivanjem Eko toplana, Grad Banjaluka je u posljednje četiri godine uštedio više od 40 miliona maraka, jer su staroj toplani, prije osnivanja Eko toplana, u prethodnom periodu svake godine obezbjeđivane subvencije, pozajmice i garancije od strane Grada ili Vlade Republike Srpske, kako bi se obezbijedio energent i funkcionisanje sistema daljinskog grijanja, s obzirom na činjenicu da bez te pomoći grijanje u Banjaluci nije bilo moguće.


– Zahvaljujući formiranju novog preduzeća, Eko toplane Banjaluka, nije više bilo potrebe da Vlada i Grad subvencionišu gradsku toplanu niti je preduzeće Eko toplane od svoga osnivanja do danas dobilo bilo kakvu finansijsku podršku od bilo koje javne institucije – podsjećaju iz Eko toplana.


Isplatom dividende po osnovu ostvarenih rezultata u prethodnoj godini, napominju, još jednom se potvrđuje da su Eko toplane profitabilno, funkcionalno i samoodrživo preduzeće, sa stabilnim izvorima energije.


Isplati dividende i ove, kao i prethodne godine, prethodilo je usvajanje izvještaja o poslovanju, finansijskog izveštaja, kao i izvještaj nezavisnog revizora za 2020. godinu od strane Skupštine Društva. Osim toga, gradska Skupština, na sjednici održanoj sredinom jula ove godine, usvojila je zaključak o prihvatanju Informacije o poslovanju Eko toplana za 2020. godinu, što je još jedan od dokaza ostvarenja pozitivnih rezultata i transparentnosti poslovanja.