Efikasnost ruske vakcine protiv delta soja iznad 83 odsto

Direktor Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja" i tvorac ruske vakcine "sputnjik ve" Aleksandar Gincburg izjavio je danas u Banjaluci da najnoviji podaci koje je publikovala Ruska Federacija govore da je efikasnost "sputnjika ve" u zaštiti od delta soja virusa korona iznad 83 odsto, dok je zaštita od razvijanja teže forme bolesti koja zahtijeva hospitalizaciju iznad 90 odsto.Nakon sastanka sa dekanom Medicinskog fakulteta u Banjaluci Rankom Škrbićem, ruski stručnjak je istakao da je Ministarstvo zdravlja Rusije u opticaj uvelo i vakcinu "sputnjik lajt", kao dodatak onima koji su primili "sputnjik ve" ili koji su preboljeli kovid-19.


Gincburg je objasnio da se uticaj delta soja u organizmu razlikuje od svih ostalih mutiranih sojeva virusa korona koje danas znamo.


"Infekcioni proces, koji se razvije u našem organizmu od delta soja, od momenta lake zaraze do teške forme ne traje kao ranije dvije nedjelje, nego četiri dana", rekao je Gincburg novinarima u Banjaluci.


Prema njegovim riječima, da bi se čovjek zaštitio od delta soja treba u krvi cijelo vrijeme da ima visok nivo efektivnih antitijela.


"Zbog toga savjetujemo građanima, bez obzira na to koju vakcinu su dobili ranije, da koriste `sputnjik lajt`, koji diže nivo antitjela vrlo visoko i dugo ih zadržava", naglasio je Gincburg.


On je upozorio da će delta soj vrlo brzo stići na naše prostore, naglašavajući da je za samo mjesec i po do dva delta soj je izbacio sve druge sojeve u Moskvi.


"Međutim, podaci govore da nema teških slučajeva i smrtnih ishoda kod onih koji su vakcinisani `sputnjikom ve`. Podaci o epidemiološkoj situaciji će padati kada 70 odsto građana bude vakcinisano. Mi smo vakcinisali oko 30 do 35 odsto populacije", rekao je Gincburg.


Na pitanje da li očekuje da EU u septembru odobri rusku vakcinu, Gincburg je rekao da je naučnik, a da je to političko i finansijsko pitanje.


"Tu nema nauke. U Rusiji je iskorišteno 50 miliona vakcina, te više od 15 miliona u inostranstvu. Nikakvih teških nuspojava nije bilo. Sve što se dešava po pitanju odobravanja vakcine nema naučnu komponentu", naveo je Gincburg.


Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je na sastanku bilo riječi i o saradnji ovog fakulteta sa Univerzitetom u Moskvi i Gamaleja institutom.


"Tamošnji profesori biće naši gostujući predavači i to ćemo u narednom periodu da ozvaničimo. U sklopu saradnja planiramo i razmjenu kadrova, da naši mladi stručnjaci odu u Moskvu i Gamaleja institut i da na licu mjesta uče neke nove tehnike iz molekulrne biologije, epidemiologije i mikrobiologije", naveo je Škrbić.


Škrbić je rekao da je ovo bila prilika da u stručnom razgovoru domaćini čuju sve o izazovima koje kovid-19 nosi, te da se upoznaju sa koracima koji su prethodili proizvodnji vakcine i izazovima sa kojima su se istraživači Gamaleja instituta susreli.


"Razgovarali smo o najnovijim rezultatima vezanim za efikasnost ruske vakcine, posebno kad je u pitanju novi delta soj. Čuli smo da se uveliko proizvodi `sputnjik lajt`, koji će značajno popraviti situaciju kad je pandemija u pitanju", naveo je Škrbić.


On je dodao da je u Republiku Srpsku stiglo oko 250.000 vakcina "sputnjika ve", od čega prve doze 177.000 i preko 78.000 druge doze.


"Iskoristićemo ovu posjetu da što prije dođemo do ostatka druge doze kako bi nastavili imunizaciju, a razgovaramo i ovoj lajt varijanti kako bi je što prije dobili, jer se ona može davati kao treća doza i kod onih koji su primili neku drugu vakcinu", rekao je Škrbić.