Edukacije za epidemiologe iz Srpske, Crne Gore i Hrvatske


Za epidemiologe iz Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske odražana je dvodnevna onlajn edukacija o spremnosti za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država.Ovaj projekat javnozdravstvene spremnosti sprovode Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Institut za javno zdravlje Crne Gore.


Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske su naveli da je opšti cilj da se poboljša kvalitet i dostupnost usluga u oblasti javnog zdravstva kroz prekograničnu saradnju u epidemijama i vanrednim situacijama.


Osim polaznika ovih partnerskih ustanova, edukaciji su prisustvovali i epidemiolozi iz domova zdravlja i bolnica iz Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore.


Prvog dana edukacije održana su predavanja o temi “Antropozoonoze od prekograničnog značaja (hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom, TBC goveda i leptospiroza), a predavači su bili doktor veterinarske medicine Silvio Špičić i infektolog Bruno Baršić.


Drugog dana edukacije održana su predavanja o temi “Antropozoonoze od prekograničnog značaja (bruceloza, kju groznica i tularemija) na kojima su govorili doktor veterinarske medicine Boban Đurić i epidemiolog Dragana Dimitrijević.