E-knjižice od avgusta u upotrebi u cijeloj RS

Od 1. avgusta će na teritoriji cijele Republike Srpske početi primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), a ovaj sistem je prošle godine uveden u četiri opštine u Srpskoj, čiji građani već mogu da koriste elektronske zdravstvene knjižice.Naveli su ovo u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, te dodali da je IZIS sredinom avgusta prošle godine počeo da se primjenjuje u Gradišci, Bijeljini, Zvorniku te Foči, gdje su građani već bili u mogućnosti da preuzmu svoje elektronske zdravstvene knjižice.


U Fondu su naveli da, kako je predviđeno operativnim planom, IZIS bi u punom kapacitetu trebalo da se primjenjuje i u ostalim regijama od 1. avgusta.


"Fond, zbog aktuelne epidemiološke situacije, nije predvidio rokove preuzimanja kartica, te sugerišemo osiguranicima da svoje kartice preuzimaju prilikom ostvarivanja drugih prava u našim poslovnicama, a sve u cilju da se izbjegne stvaranje gužvi", rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.


Sve dok u potpunosti ne zaživi IZIS, uporedo sa elektronskim karticama moći će se koristiti i stare zdravstvene knjižice.


"Prema tome, ne postoji bojazan da će osiguranici biti uskraćeni za bilo koje pravo iz zdravstvenog osiguranja ukoliko odmah ne preuzmu karticu, a sve dok traje vanredna situacija, zdravstvenu knjižicu nije potrebno ni ovjeravati", kazali su u Fondu.


Elektronske kartice za osiguranike Fonda su besplatne, a osigurano lice može da preuzme kartice i za članove svog domaćinstva ili uže porodice, a ako se desi da za nekoga nije izrađena kartica, osiguranik može u poslovnicama Fonda da podnese zahtjev za izradu e-knjižice.


Naime, i dosadašnji kartoni pacijenata biće zamijenjeni elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni.


Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja i koordinatorka za IZIS u Domu zdravlja Bijeljina, za "Nezavisne novine" je rekla da je do sada kroz IZIS evidentirano 78.500 pacijenata bijeljinskog Doma zdravlja.Izvor: ATV